Другите за Митрополитот

Архиепископу Јовану Охридском

Архиепископу Јовану Охридском

 

Родитељи Аргир и Галина,

Нису знали да имају таквог сина.

Као Зоран он се родио,

Као Јован се замонашио.

 

Због Цркве је у затвору био,

И много је тамо пропатио.

Он је једна од најлепших слика,

Православних наших исповедника.

 

Ој, Јоване, наше горе лист,

Пред Господом Ви сте много чист.

Вера Ваша, а и много воље,

Да л' код неког има ишта боље?

 

Породица Ваша то је Црква цела,

То су показала сва Ваша дела.

Због јединства Њеног у затвору сте били,

Ал' се нисте тамо понизили.

 

Због Христа сте страдали свој век,

Ал' ћете од Њега и добити лек.

Неће Господ никог да остави,

Сваког ко Га воли Он ће да избави.

 

Сви Јовани Свети личе на Христа,

А и Вас, Блажењејши, чека судба иста.

Сви ми који Вас искрено волимо,

Господу свагда за Вас се молимо.

 

Све нас, који Вас волимо ми,

Благословом Архипастирским благословите Ви.

 

Првослав Манојловић (Трећи дан Божића 2022. г.)

Епископ зворничко-тузлански Фотије: Живи мученик

Епископ зворничко-тузлански Фотије: Живи мученик

 

ЖИВИ МУЧЕНИК

 

Ми смо навикли

само о мртвима певати,

чувајући се сујете,

ал’ понекад се мора

и живима стих

изрећи,

који ће стога,

као суза из ока

потећи

 

О нашем блажњејшем

Јовану би да певамо,

Охридском и Скопском,

који десет година у

Идризову проведе,

јединство Цркве

сведочећи

 

У наше време

такво шта да постоји?

Да, да, ко хоће

живог мученика

данас да види -

Битољ, манастир

Светог Златоуста,

слободно иди

 

И тамо ћеш

мученика срести,

блажењејшег Јована,

благога лика,

древних мученика

слика,

а он, гле чуда,

за богословље пострада,

да је за шта земаљско,

ни по јада

 

Његова кривица,

на челу исписана,

за саборност пострада,

да, јединство, јер је

Црква једно тело

Живога Бога

- Оваплоћенога

 

Утешимо се браћо

подвигом живог

мученика,

блажењејшег Јована,

да Бог и нама

да дана,

да меру страдања

његовог достигнемо

 

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Историјски пресек и анализа судских процеса против Архиепископа охридског г.г. Јована, Епископа, свештенства,монаштва и верног народа Православне Охридске Архиепископије, у периоду од 2002–2016. године

(На)ум

(На)ум

 

Од Требиња до Охрида стиже се релативно брзо, од јутра до касног поподнева, а притом се пролази кроз четири међународно признате државе. На том недугом путовању крајолици су брзо урезују у памћење, смјењују се готово истовјетне долине и планине, а лица која срећемо успут наликују, као и природа, веома једни другима – очврслих црта и неких широких, уморних, страсних и помало уплашених очију, горопадна и мирољубива у исти мах.

 

Тога дана, о којем бих желио да вам причам, с пријатељима сам, правећи успут неколико пауза, стигао у Охрид око пола седам. Јавили смо се нашем домаћину, архиепископу Јовану, који живи у планини Пелистер, у новооснованом манастиру Светог Јована Златоустог. Архиепископ нам је у телефонском разговору рекао да имамо још сатак вожње до манастира. У Охриду смо се задржали кратко, тек толико да бисмо предахнули од пута и попили кафу на пристаништу. Иако је већ падао мрак, назирали су се обриси града, вјешто утиснутог у природу и брежуљке над језером. Неки сиромах, кад је видио наше таблице на ауту, затражио је од нас милостињу. Упитао нас је како је код нас, у Босни и Херцеговини, додавши да је код њих биједа и да омладина одреда одлази у Њемачку. Из Охрида смо наставили ка планини Пелистер, а у девет увече већ смо вечерали у пријатној атмосфери манастира Светог Јована Златоустог, који је био уређен без иједне трунке кича и сувишног. Какав манастир, лијеп и скроман, такав и наш домаћин, и тихе, господствене, и љубазне монахиње. Ујутро, послије јутрења у 7, обишли смо с владиком Јованом манастир. Том приликом нам је испричао како је све почело, како су се ту обрели он и сестринство манастира као прогнаници те докле су стигли са изградњом и какве жеље и планове имају за будућност.

 

Недуго потом спустили смо се до куће владичиних родитеља. Отац му је умро док је он био у затвору, а мајка је још увијек била жива, иако поприлично нарушеног здравља, а боравила је с владиком и сестрама у новом манастиру. Кућа владичиних родитеља била је прво њихово склониште, у којем су уточиште пронашли кад су их избацили из Епархије у Битоли, гдје је раније столовао млади и одважни епископ Јован, мој друг с факултета, који је, прије теологије у Београду, завршио Грађевински факултет у Скопљу. Јован је, и док смо били студенти, био ватреног духа, искрен и пун вјере, и оно што је било сасвим јасно – Македонац до сржи. Није тврдио да је потомак Александра Великог, али никад није говорио ни да је Србин, нити је нама, својим колегама и пријатељима, дозвољавао да се шалимо на рачун Македонаца. Био је веома вриједан, паметан и самосвојан, и зато ме је донекле зачудило кад сам чуо да је на писмо којим је Српска православна црква позвала Македонску цркву на јединство са СПЦ – а тиме уједно и на свеопште јединство са свим православним црквама – одговорио позитивно. Синоћ сам га, много година након тог чина, упитао зашто је то учинио. Кроз смијех ми је одговорио да је можда на његов потез ипак имало утицаја и то што је, поред Богословског, завршио и Грађевински факултет, те је, додао је, знао да се кућа не може градити на пијеску, а у расколу је баш тако – све што зидаш пропада, као да је на пијеску или живом блату саграђено. Међутим, од његовог прихватања позива за јединство од стране СПЦ до данас збило се неописиво много тога: прогонство, муке, патње и страдање, о чему није једноставно у кратким цртама говорити, о којима заправо уопште није једноставно говорити. Прогонство, затвор, пљување, шамари на улици, клевете, и оно најгоре – осуда за издају, националну издају, јер владика Јован је у Македонији био означен као издајник вјере и нације, цркве и државе. Називан је најпогрднијим именима, расколником и богохулником. Отац му је убрзо након тога преминуо, мајка је обољела од дијабетеса, а сестра се као лав борила за опстанак у средини у којој је због владичиног потеза била стигматизована. Истовремено, сестринство манастира је малтретирано, тучено и у праскозорје 21. вијека, ради одмазде, шишано, док су цркве у којима је владика служио рушене. И баш тог јутра, у манастиру Светог Јована Златоустог, стајали смо код једне срушене цркве. Гледајући те рушевине и слушајући владику Јована, нисам могао а да се не запитам каква се то пошаст усидрила међу народима и људима на овим просторима, нагризајући изнутра сваки иоле здрав и разборит покушај суживота и узајамног дијалога?

 

Међутим, владици Јовану није, унаточ свему што му се догодило протеклих година, силазио осмијех с лица. У међувремену је, без обзира на све недаће које су га снашле, успио да докторира у Грчкој, а написао је и потресну књигу о свом тамничком искуству, јер је у затвору провео пет година, и то с најокорјелијим осуђеницима, а скоро двије године био је смјештен у истражном затвору, који је, како кажу, најтежи од свих. Али – поред ведрине духа и огромног искуства које је кроз поменуту муку и страдање стекао – владичино снажно и жилаво тијело ипак није било неокрзнуто болом и на њему су се могле запазити озбиљне посљедице вишегодишњег тамновања и психичких притисака. Једном ногом корачао је тешко, али никако и ничим није показивао да га то спутава у његовој мисији за јединство Цркве, за шта је – и дословно – заложио свој живот.

 

Али да се вратимо обиласку манастира. Сестре су нас тог јутра послужиле домаћим производима из њихове баште, међу којима је био и чери парадајз, који овдје, на благодатном југу, успијева на чак 1100 м надморске висине, усред питоме планине. Након доручка и разгледања манастира, кренули смо у Охрид. По доласку у Охрид најприје смо посјетили цркву Богородице Перивлепте, чија љепота исијава и са фотографија, а уживо изгледа уистину нестварно. Фреске у цркви тек што су биле очишћене и читава унутрашњост била је свијетла и благоухана. Након скорашње посјете Рајкс музеју у Амстердаму, ово је за мене, као православца, представљало истинско освјежење и повратак наде, у првом реду јер ме је снажно подсјетило на наш духовни стожер, пратемељ, којем се, ма колико човјек био изгубљен, увијек може вратити. Младић који се старао за цркву Богородице Перивлепте примио нас је срдачно, као своју браћу, иако је био, како сам схватио, теолог и члан Македонске православне цркве. Након цркве посјетили смо и музеј икона, што је за мене представљало искуство какво сам доживио још само једном, у Цариграду, у цркви Хора, искуство пуно топлине, једноставности и божанске хуманости.

 

Након музеја отишли смо у град који је подигао Свети Климент, град који стоји на гори, изнад несвакидашње бистрог Охридског језера. Киша која је непрестано ромињала управо је у том тренутку престала, а у даљини су се назирале разнобојне крошње дрвећа. У ваздуху се осјећао дах јесени обилате љепотом која је сијала као лице светитеља. Блага свјетлост испод облака над језером треперила је док смо улазили да се поклонимо чувеном Клименту Охридском, који није био епископ охридски, него је, у оно доба, био учитељ који је имао преко 3000 ђака који су га посветили и прогласили Климентом Охридским. Док нам владика Јован то прича, на великом археолошком налазишту прилази нам један фин човјек који је очигледно ту радио. Све нам је лијепо објаснио, показао нам мозаике и вјероватно најљепшу сачувану крстионицу на цијелом свијету. Помислио сам како је све то заједно нестварно и како ране нашег домаћина владике Јована полако зацјељују раскол и размирице међу народом. Тек што ми је та мисао прошла кроз главу, на излазу се, практично ниоткуда, појавио неки младић који нас је најгрубље напао инсистирајући на томе да морамо да платимо улазнице. Ту одједном настаде бурна препирка током које нам је изговорио свакојаке рђаве ријечи. Владика Јован, осјетљив на овакве ствари због свог голготског пута – такође плану и ова свађа, пуна тешких ријечи, била је, као и свака свађа – непријатна и незгодна, али за мене на извјестан начин и отрежњујућа, јер сам се поново, док је све то трајало, пратећи покрете судоника, у мислима отиснуо у историју парадоксалности народа који живе у овом дијелу Балкана. Присјетио сам се намах и Самуила, бугарског цара, који је довео и промовисао словенске учитеље на овом тлу. Не пада ваљда, помислих, ниједном Македонцу на памет да пориче то како су Кирило и Методије од Грка послани те да су њихови ученици, међу којима и Свети Климент, били наши основни учитељи, над чијим гробом се сад овај млади члан МПЦ залијеће као разјарен пијетао на Јована, помињући, а шта би друго него Македонце и Србе. Док је препирка трајала, моје мисли су и даље тумарале рубним просторима наше заједничке историје. Сјетио сам се и како је Самуило побио сву своју браћу, само је заборавио убити једнога из својега рода – оца Светог Јована Владимира, па је то учинио његов син. Муњевито сам се, док је још увијек жучна распра текла, у мислима вратио преко Елбасана до Бара, Подгорице, Требиња и Мостара, мислећи о томе како је на овим тачкама све врло слично и како све нетрпељивости наше имају најчешће заједнички коријен и именитељ, ону безимену пошаст која се угнијездила у нашим животима. Из тих мојих мисли пренуо ме је неки огроман човјек који се довезао у мерцедесу с неким Русима, очигледно богатим. Излазећи из кола, својим сапутницима је, препознавши Јована, показивао на нас који смо унаоколо стајали окамењени, као у каквом истргнутом кадру из филмова Слободана Шијана, те на некаквом исквареном руском самоувјерено објашњавао како због оваквих као што смо ми македонска нација нема напретка.

 

Уто је и свађа била окончана, а ми смо одатле кренули даље, у неизвјесност. Пошли смо у катедрални храм Свете Софије (Премудрости). Премудрост нам је уистину свима била потребна као лијек, али на вратима храма смо, авај, затекли катанац. Неки странци су нас, зачуђени подједнако као и ми, упитали: „Closed?”. „Closed”, узвратио сам им. Владици Јовану, који је још увијек био под утиском тек минуле свађе, није се допало то што је црква била закључана усред бијела дана те је почео да се срди. Рекао сам му да сигурно постоји неки оправдан разлог и да би било добро да кафу попијемо док неко откључа храм. Послушао ме је овај Божји човјек за кога сам као на бијелом дану видио да важе оне ријечи Светога писма – да „ревност за дом Твој једе ме”. Попили смо кафу у оближњој кафаници и попричали мало. Објашњавао сам владици Јовану и осталим пријатељима из наше дружине како је тако свугдје, те да и код нас, у Србији и Босни и Херцеговини, има тога, а све то не бих ли барем мало ублажио владичину жалост и тугу због тога што је црква била затворена. Радници и гости у кафани поред цркве према нама су се опходили пријатељски и срдачно. Покушавао сам с њима да разговарам на македонском а они са мном на српском. Учинило ми се да нас не би тако нико у цијелом српском народу дочекао. Боже, мислио сам, како је ово диван народ, а какви су нас јади све заједно снашли. У тај мах неко нас је обавијестио да је црква коначно отворена. Испоставило се да је црквењак ишао да купи ужину. Под утиском претходног немилог догађаја питао сам се како ли ћемо проћи у тој цркви. Базилика је била велелепна, из 12. вијека, а около ње све је било лијепо уређено. Црквењак нас је љубазно дочекао, није помињао улазнице и чинио се врло уљудан. На крају обиласка попели смо се и на галерију с које смо могли, ту пред западним вратима, видјети прастари амфитеатар. Врло јасно сам могао да замислим призор са сиједим главама које су некоћ у том амфитеатру расправљале о важним стварима. Да ли би, којим случајем, они умјели да пруже одговор на питање које ме је у стопу пратило тога дана. И док су свуда око мене шкљоцали фото-апарати у намјери да овјековјече опустјели амфитеатар, ја сам, за успомену, одатле понио тај замишљени призор, водећи успут нечујни дијалог с његовим актерима.

 

Убрзо смо кренули даље старим градом Охридом. У једном тренутку пред нама је искрсао свештеник у мантији. Први тога јутра. Шта ли ће сада бити, запитах се с извјесном зебњом. Видим да је ријеч о проти, искусном као што су и све наше проте које су у свом вишедеценијском службовању прошле сито и решето. Потпуно неочекивано, прота се с осмијехом обрати архиепископу. „Ми се познајемо, бре”, узврати му владика Јован, те се прота опусти па нам исприча како тај дан има много обавеза. „Имамо много туриста. Ево, сад треба да вјенчам неке из Србије. Долазе из Ниша, из Београда, из Новога Сада, из свих крајева. Лијепе су ове наше цркве, па воле људи”, рече нам. Све вријеме сам мислио о томе да већина српског и македонског народа заправо и не зна да смо ми у расколу. Док је прота говорио, око нас су стражариле старе складне и допадљиве куће, некада давно с пажњом и бригом подигнуте. Непогрешиво сам осјећао да свему томе припадам, као када се нађете крај дједове куће, ма у каквом стању да је, па осјетите топлину његовог крила и топли дах онога који вас воли и говори вам лијепе и утјешне ствари, трудећи се да вас заштити од сваког зла и невоље. А, с друге стране, и даље се наметао утисак да нешто непрестано изједа здраво ткиво у људима с ових простора, како год се ти људи звали и под којом год заставом били, али нисам умио да кажем каква је то неман и како јој се супротставити. Послије тог сусрета наставили смо ка пристаништу, гдје смо се опет сусрели с Ћирилом и Методијем, Климентом и Наумом, јер овдје сваки пут ка њима води. Њихове статуе су биле извајане у великим форматима. Чинило ми се да је вајар добро урадио свој посао.

 

Одатле смо се запутили ка Светом Науму, који је био удаљен 30 км, а налазио се на обали језера. Окруживала га је несвакидашње лијепа природа – с лијева је била разнобојна и прозрачна шума, а с десна плаво, заталасано језеро. Наум је, кажу, био монашки тип, за разлику од Климента, учитеља. Нигдје, веле, народ тако не хрли као код испосника и монаха. Када сам видио колоне људи, сјетио сам се Острога. На капији неко узвикну – „Ено нашег владике”. Били су то неки наши људи из Црне Горе и из Херцеговине. Фини и уљудни. Поздравили смо се срдачно. У самом храму све је било скромно, али аутентично. Био је пун дјеце и омладине која се молила и замишљала жеље. Са сјетом сам призивао владику Николаја и захваљивао му за Молитве на језеру. Да, овдје их је писао и није био свјестан колико ће уцвељених душа својим ријечима утјешити. Показали су нам и пирг који је подигао Михајло Пупин, а на крају смо дошли и до гроба у којем је лежао Свети Наум. У припрати сам дуго стајао пред фреском словенских учитеља Кирила и Методија, Климента и Наума, Горазда, Саве и Ангеларија, и размишљао о парадоксу који је пратио ове просторе. Док сам тако замишљено зурио у фреску, за рукав ме је ухватио отац Мојсије, један од монаха који радосно служи уз ахиепископа Јована.  „Знаш ли причу о светом Науму и медвједу?”, упитао ме је. „Не”, одговорио сам. „Дођи да видиш фреску”, изустио је тихо, повукавши ме за собом. „Наиме“, тумачио је, „медвјед је појео краву некој сиромашној породици, а онда је Свети Наум отишао у шуму и пронашао медвједа, а потом га натјерао да тим сиромасима оре умјесто оне краве коју је појео и тако им надокнади губитак“. То што је отац Мојсије испричао било је јасно приказано на фресци. Посматрао сам нетремице призор пред собом, док су десно од фреске неки средњошколци тихо шапутали своје молитве на гробу свеца. Сама по себи прича о медвједу је била поучна и занимљива, али ја сам стајао непомично, затечен оним што ми је у том тренутку прошло мислима. Коначно сам нашао одговор на моју цјелодневну муку. Животиња национализма је оно што је сиромашној породици на Балкану „појело краву“. Није то, дакле, била само мржња и вишевјековна нетрпељивост, већ истинска неман, дивља и незасита, која је унесрећила читаве народе. И не, ту животињу не треба убити, већ је треба неодступно укротити и упрегнути да оре, а не да коље, убија и завађа. А за то ће нам, несумњиво, осим стрпљења и воље, бити изнад свега потребно да имамо и Ума и Наума!

 

На Божић 2019.
Епископ дизелдорфски и на цела Германија Григориј (Дуриќ)

 

Извор: https://vladikagrigorije.info/naum

Сведочење јединства Цркве у савременом свету

Марко Манојловић

Сведочење јединства Цркве у савременом свету

- Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован VI о Цркви и расколу -

Сажетак: Намера писања овог текста[1] јесте да се приближи читаоцима теологија Архиепископа охридског Јована VI. Овај Архијереј подноси незамислива страдања у двадесетпрвом веку. Одстрадава за јединство Цркве. Та жртва се пројављује у слободном приступању у евхаристијско општење са свима светима. Из тог јединства се обновила древна Православна Охридска Архиепископија. Са друге стране, раскол није превазиђен у целости. Етнофилетистичке побуде одржавају раскол у животу. Епископи помесних православних цркава подржавају дело Архиепископа охридског Јована VI и у њему виде исповедништво вере. Осуђују бунтовничко понашање самопрозване Македонске Православне Цркве. Позивају их на покајање и на јединство. Трудили  смо се да путем сакупљања разних предавања Архиепископа охридског Јована на тему Црква и раскол, и коришћењем савремених теолога будемо што објективнији при доношењу закључака поводом личности, теологије и дела Архиепископа охридског и црквеног живота у Републици Македонији. Стога су теме историјског и богословског карактера.

 

Чланак сачињавају три целине:

 

1. Сведочанство Архиепископа охридског Јована VI о Цркви;

 

2. Кратак историјски осврт  раскола у Македонији са црквеним тумачењем;

 

3. Сведочанство Цркве о Архиепископу Јовану.

 

Кључне речи:  Црква, раскол, Архиепископ, етнофилетизам, саборност, евхаристија, противречност, супротстављеност.

 

Пролог

Православна Црква је утемељена крвљу мученика – сведока Христовог васкрсења, почевши од Апостола па све до мученика наших савременика. „По свој земљи је изишао глас њихов, и до крајева васељене речи њихове“[2] о победи Живота над смрћу. Ову вест су ширили, делили другим људима својим устима и језиком, а потврђивали је својим животом Апостоли. И са радошћу је била примана и присвајана та Реч[3]. Начин на који је сведочена и преточена у живот јесте непрестано сабирање и заједничарење у Евхаристији. То је директна заповест Христова да једемо Тело његово и да пијемо Крв његову. Ово су хришћани чинили у спомен Христов. Извршавајући ову заповест постајемо Христови причасници, причасници вечног Живота и синови Бога Живога. Хришћани су себе доживљавали као Тело Христово, а једни друге као удове тог Тела и највећи страх у хришћана је увек био да се не одвоји од те заједнице, од тог Животочног Извора. Нажалост, историја бележи, још од времена Апостола, појаву многих јереси и многих „месија“. Човек се није променио ни после две хиљаде година. Данас постоји небројено мноштво, назовимо их, хришћанских заједница и учења о спасењу. Ми ћемо се задржати само на оне који праве пометњу и раздор у Телу Христовом, и стога им је дато одговарајуће име – расколници[4].

 

Православна Црква верује и исповеда да је очувала истиниту веру у Господа Исуса Христа до данашњих дана. Оне који кривовере и који иступају из Цркве уводећи нова учења и који кваре веру, Црква назива расколницима и јеретицима[5]. Све њих позива на покајање и помирење са Христом, са Црквом. Јер треба да се зна да расколници и јеретици устајући и нападајући Цркву устају и нападају самог Христа, правећи се тако богоборци и христоборци.

 

У савременом православном свету постоји и дејствује већи број раскола. Разлог њиховог деловања је разновидан. Најнеразумнији раскол јесте раскол из етнофилетистичких побуда[6]. У даљим редовима посветићемо пажњу етнофилетистичком расколу у Р. Македонији, Православној Охридској Архиепископији и Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г.г. Јовану VI– савременом сведоку истините православне вере, коју сведочи својим животом; пре свега саборним литургијским исповедањем васкрслог Христа. 

 

1.Сведочанство Архиепископа Јована о Цркви

Следујући великим јерарсима, који су епископовали на просторима земаљске отаџбине Архиепископа охридског Јована, попут Светог владике Николаја охридског и жичког, и сам Архиепископ Јован говори о Цркви почињући од Символа вере. У Символу вере се говори да се верује у Свету Тројицу и у Цркву. Дакле, користећи исти глагол – верујем, исповеда се вера у Цркву која је „Једна, Света, Саборна и Апостолска“[7]. Свети Николај охридски је рекао да је Црква Христова једна, света, саборна и апостолска, и да  представља једно духовно тело чија је глава Исус Христос, са једним Светим Духом који пребива у Њој. Црква се назива једна зато што се она не ограничава нити местом, нити временом, нити народом, нити језиком[8]. По живом учењу Архиепископа охридског Јована јединство Цркве је сама суштина Цркве. Сви православни хришћани исповедају и верују да је Црква једна и поред чињенице да постоји много помесних православних Цркава и много евхаристијских заједница. Најстарије схватање Цркве јесте да је она Тело Христово. Ово је полазна тачка која нам расветљава појам јединства Цркве, тј. чињенице да је Црква једна. Једна је јер има једну главу – Господа Исуса Христа. Свако ко није заједничар Христов у Његовом Телу које је Црква, не може се назвати Црквом. Суштина Цркве је да позива и да сабира све људе. Раскол нема такву димензију. Он не обогаћује, него осиромашује. Раскол не сједињује, већ разједињује. Не приводи људе спасењу, него их гура у пропаст. У Цркви је живот вечни, у расколу је погибао вечна. Црква је истинити пут, а раскол лажни пут. У Цркви је све благодатно, а ван Цркве само чежња за рајем, али извитоперена. Могли бисмо рећи и овако: Црква је Љубав јер је Христос Љубав, а раскол је мржња јер тамо нема Христа. Црква се јавно бори за Христа, тј. за вечну заједницу са Христом, док се раскол бори против Христа. Ко се бори против Цркве, војује са Христом. То је тако зато што је Црква невеста Христова и Тело Христово. Ко устаје на невесту Христову и Тело Његово, јасно је да се не може назвати пријатељем Божијим, него непријатељем, ненавидником свега што је Божије – самог имена Божијег и самог Бога. Раскол је погубан за Цркву и њој је супротстављен. Он је директно усмерен да руши суштину Цркве[9]. Раскол је супротстављен Цркви, али не и противречан. Управо ова два термина Архиепископ Јован подробно објашњава да не би дошло до њиховог мешања или неразумевања[10].

 

Противречност се види у иконичној теологији. Наиме, противречност је то што  Црква јесте Царство Божије и још увек није у свој пуноћи својој. Ми живимо са том надом, исповедамо ту веру да се окупљамо на Евхаристији и да је она Царство Божије. И знамо да тиме што учествујемо на Евхаристији  учествујемо и у Царству Божијем. Али свесни смо и тога да ће коначни суд бити тек по Другом доласку Христовом. Дакле, у својој коначној форми Царство Божије још није конституисано. И то је на неки начин противречност. Јесмо  у Царству Божијем и још увек потпуно нисмо. Има  много других таквих противречности и саме те противречности долазе одатле што смо сви ми створени и стојимо насупрот нествореном Богу, Који у себи сакупља две природе и створену и нестворену[11]. Могли бисмо рећи да је сам Христос противречан јер сакупља у себи неспојиве ствари – нестворено са створеним, бесмртно са смртним у својој Личности.

 

Говорећи о расколу, Архиепископ охридски Јован каже да раскол не поседује овакву противречност, већ има у себи нешто друго, а то је супротстављеност[12]. Раскол разједа јединство Цркве на следећи начин. Са једне стране имамо Цркву која савршава свете Тајне, која има Евхаристију и у њој сакупља све свете Тајне, а са друге стране имамо раскол који има, да кажемо, своје „свете тајне“ које се савршавају „на исти начин“ као што их Црква савршава. Ипак, видимо да управо у тим тајнама немамо јединство. Из оваквог сагледавања ствари Архиепископ охридски Јован поставља два питања:

 

а) Да ли је могуће да у расколника постоје свете тајне?, и

 

б) Ко има свете тајне, Црква или расколници? 

 

Јер рећи да и једни и други имају благодатне свете тајне Духом Светим показује да нешто није у реду са нашим веровањем. Као потврду за то наводи Архиепископ охридски Јован да је немогуће и противно је Светоме Духу који сабира и обједињује, да претвара дарове и у Евхаристији раскола и у Евхаристији Цркве. На ова питања савремена теологија није дала коначну реч. Зато је корисно видети који су ставови и модели за превазилажење раскола коришћени у Цркви.

 

Још од најранијих дана хришћанства Цркву Христову потресају многи и разновидни расколи. Један од таквих раскола десио се у време епископовања Светог Кипријана Картагинског[13]. Зато је, из пастирских потреба, Свети Кипријан богонадахнуто и веома јасно разобличио појаву раскола, дао изузетно добро и корисно теолошко објашњење и остао запамћен у црквеној свести као један од првих теолога који је изнео опширно и пре свега еклисиолошко тумачење раскола. Његово учење је било одмах прихваћено и готово да је оно преовладало у потпуности на Истоку. Пре него што се упустимо у разматрање главних црта Кипријановог учења о Цркви и расколницима, морамо напоменути да постоји и друго учење – блаженог Августина, које је исто тако било добро прихваћено, али на Западу. Одмах ћемо скренути пажњу да ова два учења нису противречна једно другом, иако на први поглед одају такав утисак. Напротив, врло су блиска и чак доводе до истоветног закључка. Разлика је у томе што су подстакнута различитим методама. Док Кипријан користи акривију, или строгоћу, односно тачност, Августин се залаже за икономију или ублажење спровођења црквених канона. На темељима учења Кипријана и Августина се јављају и питања: да ли благодат Светога Духа делује ван Цркве и да ли има спасења ван Цркве[14]? Свети Кипријан види Цркву као благодатно подручје, у чијим границама се савршавају свете Тајне и оне су благодатне, зато што су савршене Духом Светим који обитава у тим границама Цркве. Изван тих граница Цркве, по учењу Светог Кипријана Картагинског, нема благодати за извршавање Тајни. Познато је да он није ни хтео да прими оне који су крштени ван Цркве, од расколника сматрајући да, и ако би постојала нека могућност да се неко крсти ван Цркве (јер се ипак то ради у  име Свете Тројице), онда сигурно не постоји могућност да се оно (крштење) изврши Духом Светим, јер Дух Свети није изван Цркве. Тако да, ако се прима неко из раскола, треба макар да прими Духа Светога, јер у расколу крштени није могао да прими Духа Светога. И таква еклисиологија Цркве је прихваћена од читавог Истока. У теологији Светог Кипријана Картагинског примећујемо примену акривије на расколнике.

 

На Западу је преовладало једно другачије учење о благодати у расколу, учење блаженог Августина, које је на први поглед сасвим супротно теологији Светог Кипријана Картагинског. Као и Кипријан, и  Августин је имао проблем са јеретицима и морао је богословски да осмисли како да се реши проблем. За разлику од учења Светог Кипријана које је еклисиолошки исправно, блажени Августин оставља простор да се Свети Дух може налазити и ван граница Цркве. Архиепископ охридски Јован каже да на неки начин то можемо прихватити, јер деловање Светог Духа не можемо сузити само на границе Цркве. Наиме, ми знамо сигурно да Свети Дух обитава у Цркви, али да ли ће он деловати ван граница Цркве, то није у нашој моћи. Ми не можемо наредити Духу Светоме да он ван Цркве не може ништа радити. И вероватно је овакво размишљање побудило блаженог Августина да остави простор и да изјави да је могуће савршавање светих Тајни ван Цркве. Ипак, напомиње да те тајне које се савршавају ван Цркве добијају валидност тек онда када се расколници врате у јединство Цркве. Могло би се рећи да су ове свете тајне извршене у расколу, свете тајне у потенцијалу. И поред тога што Свети Кипријан говори да је благодатно подручје само Црква, и да су једино тајне савршаване у Цркви валидне, а блажени Августин оставља простор онима који савршавају тајне ван Цркве да и њихове тајне могу постати валидне оног тренутка кад буду признате од читаве Цркве, ради се о сличним опцијама будући да и блажени Августин каже да  оног тренутка кад се љубав исуши, кад престане љубав потпуно,  тада се показује да су и све тајне извршене у расколу биле невалидне. И нису на спасење, него на осуду. И зато је познато оно што је говорио блажени Августин да расколници могу да имају исто Свето Писмо, да извршавају исте свете Тајне, али да ако остану у расколу, немају спасење[15].  И Свети Кипријан и блажени Августин се слажу око тога да ко остане у расколу, нема спасење. Имају различите концепције, али исти резултат. Спасења код расколника нема. Они који упорно остају изван Цркве, за њих нема спасења.

 

Тумачећи ова два става Архиепископ охридски Јован разјашњава учење о благодати Светога Духа. Изводи закључак да благодат Светога Духа не одсуствује потпуно у расколима. Овај став може деловати некоме саблажњиво. Реч је о благодати у потенцијалу. Благодат, следствено горе наведеном, почива на сваком човеку било којој религији припадао. Да би неко постојао, да би био жив, мора да има неку благодат Светога Духа[16]. Јер оног тренутка када нема никакве благодати, човек и не постоји. Дакле, та минимална благодат постоји чак и код друговераца. Постоји благодат и код расколника, на сличан начин. Ако бисмо дефинисали каква је то благодат, рекли бисмо да је то благодат у потенцијалу, а не благодат за усавршавање. Могли бисмо рећи да је то благодат која се даје на кашичици, као када се мала деца која немају зубе хране кашичицом, колико да би могла да преживе. А не може се том храном и усавршити. То је исто оно што каже и Апостол Павле да кад смо били деца, јели смо млечну храну[17], а када смо одрасли, потребна нам је друга храна. Исто је то и са благодаћу. Док смо још мали и слаби и не можемо да носимо велику благодат, постоји та статична благодат, присутна и у расколима. Присутна и код свих других људи који су позвани да приступе Цркви. Али благодат у пуноћи, која нас чини децом Божијом, која нам се даје као наследницима Божијим, као народу Божијем, та благодат одсуствује од расколника. Дакле, не може се рећи да у расколима, а свакако и јересима благодат усавршавања постоји. И зато Свете Тајне које се савршавају са толико малом дозом благодати не могу да постану усавршавајуће свете Тајне. То су тајне које у потенцијалу имају шансу да се усаврше, али тек оног тренутка кад буду признате од саборне Цркве, онда када се раскол излечи и када расколници ступе у јединство са Црквом. Све ово је јако битно знати и имати тачну дозу расуђивања да не би нити осуђивали расколнике, нити били превише благи према расколницима, у тренуцима када на љуту рану треба ставити љути лек... Без јединства ниједна света Тајна нема смисла. Јер се у свим Тајнама, а нарочито у Евхаристији позива на јединство. Без јединства ми не можемо ни да савршавамо свете Тајне. Јер нејединство, уколико би се јавило у Цркви, било би супротстављење самоме Богу који је јединствен. Шта би се десило када би се јавио раздор у Светој Тројици? Онда она не би ни постојала. Света Тројица постоји као заједница три Личности. Један је Отац, који рађа Сина и који исходи Духа Светога. И тако постоји сама Света Тројица. По Њеном начину постојања постоји Црква, али и сваки однос који постоји у Цркви. Немамо ми друге перспективе за постојање, него постојати на начин на који постоји сама Света Тројица. А то значи у јединству. И зато је толико важно јединство у Цркви.

 

2.Кратак историјски осврт  раскола у Македонији са црквеним тумачењем[18]

После укидања охридске Архиепископије 1767. територија данашње Македоније потпала је под јурисдикцију Васељенске Патријаршије. И све до појаве егзархије 1872. године том територијом је духовно управљао цариградски Патријарх, односно епископи који су били постављани директно од Цариградске Патријаршије. Са појавом раскола познатог као формирање егзархије Бугарске 1872. појавио се раскол и у епархијама које су се налазиле на територији данашње Републике Македоније и део ставновништва се изјашњавао да припада бугарској егзархији. Тако су у једном истом граду постојала и деловала два епископа – један Васељенске патријаршије, а други егзархије. Таква ситуација је била у Битољу, Охриду, Прилепу, Скопљу, Велесу... Свуда где се становништво трећински изјашњавало за егзархију, било је дозвољено да се граде егзархијски храмови и биле су постављане и егзархијске владике. Стога је у Цариграду 1872. године сазван сабор на коме су учествовали и други источни епископи, где је овакав поступак Бугарске осуђен као етнофилетизам. То је припадање једном племену и на основу тога се гради Црква, а требало би да Црква буде под једним епископом на једној територији, и да сви народи који су на тој територији припадају само том епископу... Тако је Бугарска ширила свој утицај на људе који су живели на данашњој територији Р. Македоније. То је трајало до формирања Српске Патријаршије  1920. Године, када је Васељенска Патријаршија јурисдикцију садашње територије Р. Македоније доделила Српској Православној Цркви. У Томосу, који је издат 1922. године све епархије које су до тада припадале Васељенској Патријаршији на територији данашње Македоније, припале су Српској православној Цркви. Од 1958. до 1968. године МПЦ је јединство остваривала помињањем личности српског патријарха на литургији. Треба да се направи разлика између тадашњег функционисања црквених односа између СПЦ и самозване МПЦ и садашњих прилика. Тада је сасвим својевољно покушано да се на силу издејствује аутономност и аутокефалија. Са друге стране, Православна Охридска Архиепископија није ништа радила без благослова СПЦ, и свих православних помесних цркава. И, наравно, највећа разлика између МПЦ и  Православне Охридске Архиепископије се види по Томосу[19] који је ПОА добила од СПЦ. Никакав Томос никада није дат МПЦ од стране СПЦ, иако се спекулише са овим податком. 

 

Дакле, те 1967. године сасвим бунтовнички, револуционарно, без благослова мајке Цркве епископи епархија на територији садашње Р. Македоније отишли су у раскол. Та аутокефалија није била призната од мајке Цркве, нити ни од једне друге православне Цркве. И све до наших дана, такозвана и самозвана, Македонска Православна Црква није призната ни од једне помесне православне Цркве. Било је покушаја да се раскол реши, али као да је то само формално рађено, а није било услова за то. Јер сам раскол је начињен од комуниста. Њима је требало прво – да контролишу македонску дијаспору преко Цркве, и друго – да ослабе позицију СПЦ са намером да униште Цркву у Македонији. Постојали су многи сусрети, али се искрено решење није тражило од стране МПЦ. Први озбиљни сусрети почели су 1998. године уз помоћ и посредовање Цариградске Патријаршије и Грчке Православне Цркве. После неколико сусрета и приближавања ставова СПЦ и МПЦ, у мају месецу 2002. године потписан је познати Нишки споразум[20] којим су решена два питања. Прво: статус Цркве – аутономија, и друго: име Цркве – Православна Охридска Архиепископија. То је било представљено на мајском сабору у Скопљу, али под великим притиском власти синод расколничке јерархије није то прихватио. И онда је Његова Светост Патријарх Павле упутио појединачни позив: архијерејима, свештенству, монаштву и народу да приступе у литургијско и канонско јединство са Српском Православном Црквом, где неће бити превасходно решаван проблем аутономије и аутокефалије и име Цркве, него ће се успоставити једна литургијска заједница, из које ће полако произићи и неко решење. На тај позив је одговорио Архиепископ охридски Јован, тада Митрополит велески и повардарски, са његовим свештенством, монаштвом, побожним народом. Али одмах затим уследила су изгнанства, сасвим бесправна, јер то је учинила полиција која нема право, по Уставу Републике Македоније и законима, да се меша у Црквене послове и  да спроводи Црквене одлуке. Она их је избацила напоље из Митрополије велеске. И сви они који су живели са Архиепископом Јованом, остали су на улици. Архиепископ је на имању свог оца, Аргира Вранишкоског, у Нижем Пољу у близини Битоља, подигао један манастир[21], и тамо се тренутно налази седиште Православне Охридске Архиепископије. Познате су последице оваквог чина – рушење храма који је Његово Блаженство скоро до крова подигао, паљење манастира и друга злочинства. Блажењејшиј је по шести пут утамничен. И тако тече сада црквени живот у Р.  Македонији.

 

Раскол у Р. Македонији, који није једини такве врсте, настао је због етнофилетизма. Расколи који се јављају из тог разлога јесу најбесмисленији расколи у историји Цркве. Јер сви остали расколи и јереси били су ради тражења истине. Чак и  Арије и остали јеретици сматрали су да су у праву онда када су стварали  јерес. Али по чему мисле да су у праву они који стварају раскол из етнофилетистичких побуда? То је заиста недостојно помињати у Цркви. Јер сам улазак у Цркву претпоставља остављање биолошког бића ван Цркве. Ако ми унесемо у Цркву све непреображене, сирове енергије какве их добијамо по биолошком рођењу, онда ни Црква није преображавајућа[22] за нас. Живот у Цркви није магијски чин, већ крстоваскрсни пут и подвижнички и благодатни догађај. Дакле, зато је било потребно, и зато је и направљено да, када се човек крштава, он се одриче свог биолошког примата. Не отказује се потпуно од својих биолошких карактеристика, јер би то било немогуће. Али кажемо од биолошког примата, јер код људи који нису у Цркви и који нису примили Духа Светога биолошке карактеристике су примарне. И зато се на крштењу вртимо ка западу и пљујемо три пута на тај биолошки начин постојања, одричући се од тог биолошког начина постојања. А шта спада у биолошки начин постојања? Поред наше конституције, физиономије и пола који нас прате од рођења, једна од биолошких карактеристика је и нација којој припадамо, место у коме се рађамо – отаџбина. Али све ово је нешто што на крштењу постаје другостепено. Ми не можемо да се одрекнемо својих родитеља, то би било бесмислено. Не можемо да се одрекнемо нације и отаџбине којој припадамо, то би било још бесмисленије. Али, да то постане другостепено, можемо учинити и то треба да учинимо у Цркви. А насупрот томе примамо један идентитет који се зове Црквени идентитет. И насупрот биолошкој мајци и биолошком оцу добијамо Цркву за мајку и Бога за Оца. И зато усиновљени у самоме Богу ми постајемо браћа и сестре без обзира одакле долазимо, без обзира која нам је отаџбина земаљска, без обзира које смо нације. Кад улазимо у Цркву, ми постајемо своји, зато што смо рођени од истог Оца, и имамо исту мајку – Цркву, и постајемо браћа и сестре једни другима. То је тај идентитет који треба да нам постане првостепен у Цркви. Насупрот оваквом схватању идентитета који је црквен, који је еклисиолошки начин постојања, постоји и квазицрквени идентитет. Он се само показује као црквен. Квазицрквени идентитет форсира биолошки начин постојања и највише нацију, и ствара простор да се роди оваква једна јерес, која је осуђена у 19. веку као етнофилетизам[23]. Зато је и осуђена та јерес, јер је бесмислена. Зато што биолошке карактеристике човека поставља на ниво еклисиолошких карактеристика човека. И то је нешто што не служи на част нама православнима што смо потпали под такво искушење. 

 

3.Сведочанство Цркве о Архиепископу Јовану

Данас је вест о исповедништву Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована добро позната  у православном свету, али и многим релевантним међународним организацијама које се боре за заштиту вере и права човека. Са његовим неправедним, и Христа ради, утамничењем упознате су све православне помесне цркве, разне хришћанске конфесије, припадници других религија и владине и невладине организације широм света. Сви се слажу да је Архиепископ охридски Јован осуђен због својих верских убеђења. Писма подршке стижу свакодневно са свих страна, такође и молбе упућене властима Републике Македоније за ослобађање Блажењејшег. Ми ћемо се задржати на сведочанству Цркве о Архиепископу охридском Јовану.

 

Године 2008. снимљен је документаран филм под насловом Савремено гоњење православне Цркве – Македонски раскол[24]. Ставови изнети у овом филму су ставови Руске Православне Цркве, за које бисмо могли рећи да су истоветни са ставовима свих помесних православних цркава. Стога ће нам овај документарни филм бити показатељ мишљења Цркве о делу Архиепископа охридског Јована. Желимо још да напоменемо да је овај филм режирао отац Данило Сисојев, са ђаконом Јуријем Максимовом, из Русије. Јереј Данило Сисојев је врло брзо по снимању филма убијен, у Цркви Светог Томе, у Москви. Тако да је ово сведочанство једног свештеномученика, јереја Данила Сисојева, о исповеднику Цркве – Архиепископу охридском Јовану.

 

Јереј Данило Сисојев у поменутом филму каже да ово стање у коме се налази Црква у Македонији много подсећа на комунистичко време у Совјетском Савезу, када су људи због исповедања вере могли бити затварани и изгубити посао. Наставља да већ неколико година на територији Р.  Македоније дејствују две цркве. Једна је истинита, а друга лажна. Једна је гоњена, а друга гонитељка. Гонитељка је самонаречена Македонска Православна Црква. Она се од 1967. године налази у расколу. А какве последице раскол наноси Цркви? По речима јереја Данила раскол је страшан грех и злоба и прогони који су учињени од стране расколника над православним су логична последица раскола и знак о томе да је веза са Христом код тих људи изгубљена. Свештеномученик Иларион Троицки каже да за нас не постоји хришћанство ван Цркве. Ове речи су јасне, али нажалост данас се јавља једно ново учење о расколу, које није предањско ни светоотачко. Јавља се несветоотачки однос према расколу, а самим тим и према Цркви. Говори се да и у расколу човек може да се спаси и да у расколу има светитеља. Чују се речи да раскол није тако опасан и погубан. Познате су речи Светог Игњатија Богоносца из Посланице Филаделфијцима да човек који следи онога који води у раскол, неће наследити живот вечни.

 

Посетивши сва богослужбена места јереј Данило Сисојев је рекао да, иако се служи у становима, осећа се једнинство и благодат Божија. И поновио је познати православни став да колико је веће гоњење, толико је већа благодат Божија[25].   

 

Можемо додати овде и речи ђакона Јурија Максимова, изговорене у манастиру Светог Јована Златоустог у Нижем Пољу: „Сви православни светитељи се налазе у Цркви у којој се налазите и ви, сви они су са вама, а ви са њима“[26].

 

Ево још неколико речи ј. Данила Сисојева изговорених о верницима Православне Охридске Архиепископије: „Охридска Архиепископија је видљиво сведочанство о Духу Светом који почива овде, то је видљиво деловање благодати Божије која се даје као одговор за сведочење Христа“[27]. Ево са чим упоређује ј. Данило Православну Охридску Архиепископију: „Ти зачуђујући подземни храмови, зачуђујућа тајна сабрања су као и у првим временима хришћанства“, и „Гоњена Црква ће дати огроман плод целом православљу зато што тамо људи трпе муке Христа ради, тамо процветава благодат и изобилна сила Господња. Такав пример хришћанске љубави и истрајности је пример за све нас“[28].

 

Године 2008. упокојио се у Господу Његова Светост г.г. Алексеј[29], Патријарх Русије. На опело је дошао и Блажењејшиј Архиепископ охридски Јован. Дошла је и делегација самонаречене Македонске Православне Цркве. Архиепископ Јован је учествовао у заупокојеној служби са свим осталим архијерејима других помесних Цркава, док је делегација неканонске цркве из Р. Македоније била смештена са свим осталим неправославним делегацијама. Слично се десило и са представљењем Његове Светости Патријарха српског г.г. Павла, а и са представљењем Његове Светости Патријарха бугарског г.г. Максима. Ово само говори кога у Р. Македонији, друге помесне православне Цркве виде као Цркву, и са ким опште литургијски, светотајински. Овакви догађаји, које праве неканонске владике самопрозване МПЦ , говоре нам у каквој лажи живе они који нису у Цркви. Наиме, Црква се пројављује и доказује на литургијском сабрању у јединству са свим помесним православним Црквама. Менталитет оних који нису у Цркви је такав да се они задовољавају другачијим сабрањима. Они евхаристијско сабрање замењују било каквим пријемима. Таква је нееклисиолошка свест оних који су ван Цркве.

 

Личност Архиепископа охридског Јована је цењена и призната свуда у православном свету, изузев у својој земаљској домовини. Ко год је од канонских поглавара других помесних православних Цркава, свештенства или монаштва и верног народа дошао у Р. Македонију, служио је и причешћивао се у Православној Охридској Архиепископији. А долазили су, како каже један архијереј који је посетио Цркву у Македонији, као на хаџилук владике, свештеници, ђакони, монаси и верни народ из Русије, Америке, Бугарске, Грчке, Србије и многих других земаља, да својој браћи пруже утеху и посведоче заједништво пре свега узимањем учешћа на заједничкој евхаристији.

 

Архиепископ охридски Јован је представљен народу Р. Македоније, од стране власти и неканонске цркве преко медија, као највећи зликовац, издајица своје отаџбине, шпијун, лопов, лажов, као најнепожељнија особа у својој отаџбини. То је политичка фарса која траје од 2002. године до овог часа. Истина је да Архиепископ страда као Пастир Добри[30], из љубави према сваком човеку у Македонији, желећи да се сви спасе и дођу у познање истине.

 

Од 1967. године, од стварања македонског раскола, па све до данашњих дана најважнија црквена личност на територији Р. Македоније је свакако личност нашег Блажењејшег Архиепископа. Са еклисиолошког аспекта можемо са правом рећи, без икакве осуде, да до Архиепископа Јована није ни могло бити веће и важније црквене личности на поменутој територији, будући да Цркве није тамо ни било три и по деценије. Да, појављивало се мноштво владика, свештенства и професора теологије, у расколу, који су говорили о јединству Цркве, али само устима. Први и једини од Архијереја у расколу, који је учинио нешто конкретно за превазилажење раскола, јесте наш највећи молитвеник пред васкралим Господом и Његов исповедник Архиепископ Јован.

 

Његово Блаженство се уздигао изнад свих приземних и овоземаљских размишљања која нису допуштала места црквеном размишљању.  Шта се заправо десило  2002. године, после неуспелог Нишког договора? Десило се то да је Његово Блаженство једини од архијереја у расколу дао „ћесару ћесарево, и Божије Богу“[31]. Све остале владике су дале ћесару Божије, а Богу ћесарево. Враћен је прави редослед хијерархије. Није овоземаљска власт изнад Божије. И није питање нације важније од Цркве. То нам је бар Апостол Павле објаснио да у Христу нема никаквих подела[32]. Питање Цркве је важније од питања нације, јер је у Цркви спасење, а не преко нације. У Цркви се спасавају људи (народи, нације), а не спасава се Црква нацијом. Историја нам то сама сведочи. Архиепископ охридски Јован је Божијим Промислом и милошћу смогао снаге да направи први корак, онај најтежи. Није се он одрекао своје нације и државе, као што то многи говоре. Он је тај корак из раскола у јединство са Христом учинио управо и због свог народа. Ово његово дело је доказ послушности Цркви и Христу, а никако непослушности као што то владике у расколу вешто покушавају да прикажу. Овај чин није чин самовоље ни гордости, него смирења. Смирити се и признати своју грешку је показатељ покајања, преумљења, озбиљности и зрелости за доношење исправних одлука.

 

Оптуживан је да је гркофил због коришћења симбола византије – орла. Истина је да се његова теологија одвојила од теологије расколника као орао кад узлети са земље. Ипак, он се није винуо у небеса да га други не виде, већ је његова теологија видљива и свима је знак о којој, или против које се говори. Теологија је живот. Његове речи нису празне. Његова теологија није остала у домену речи и на такав начин се исполитиковала. Реч се спојила са делом, обукла се у тело, оваплотила се, уцрковила се. За Архиепископом охридским Јованом, као за Добрим Пастиром[33], кренуло је његово духовно стадо. Од 2002. до 2004. године мноштво верног народа, свештенства и монаштва прешло је из смрти у живот, из раскола у Цркву. На констатацију да је српски шпијун јер је егзарх српски, Архиепископ је одговорио да егзарх може да се буде само личности, у овом случају Архиепископу пећком и Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском г.г. Павлу.

 

Окривљаван је и затваран, до сада већ шест пута, за разне ствари. Последње оптужбе су покренуте јер је, наводно, проневерио новац, или је хтео да управља новцем из епархије као да је његов? Ни саме судије не знају како је осуђен. Кад им одговара, онда је прво наведено у питању, а кад им више одговара, онда је друго у питању. Архиепископ и целокупно његово монаштво су остали на улици. Извређани, наклеветани и без материјалних средстава почели су од нуле. Почели су да граде кућу од темеља, тј. на најчвршћем темељу – на Христу. Народ је почео полако да увиђа о чему се ради у случају Архиепископа охридског Јована. Сада се Црква полако шири. Расте у тешким условима, али благодаћу Божијом опстојава. Почели су и политичари јавно, наравно ко има храбрости, да говоре о заточеништву Архиепископа охридског Јована као о политичком утамничењу[34]. Кад би се само разбудили и они који највише спавају – неканонске владике. Један од владика у расколу је упоредио случај Архиепископа охридског Јована са српским монахом Артемијем, рекавши да Срби смеју да сређују своје проблеме у Цркви, који су „истог типа“, а другима то не дају да ураде. Не постоји простор за упоређивање јер је монах Артемије творац једног незнатног раскола, а сасвим супротно Архиепископ охридски Јован је борац за јединство Цркве.

 

У најновије време у континуитету почињу монтирани судски процеси и против других Епископа, монаштва, игуманија и верног народа Православне Охридске Архиепископије. Још једном ћемо поменути да је ово већ шести пут у току протеклих десет година да је Архиепископ охридски Јован осуђен. Тренутно је отворено још једно кривично дело против њега. 

 

Став Српске Православне Цркве је да даљих преговора неће бити док се Архиепископ охридски Јован не ослободи из затвора. Ово није изречено брзоплето. Напротив, знајући да све „конце“ вуче самонаречена МПЦ, од ње се тражи и да престане са гоњењем канонског јерарха. Порука им је да следе пут Његовог Блаженства и да се само преко покајања лечи најтежи грех раскола на Телу Христовом – Цркви. Црква је увек отворена за свакога, али ништа на силу не предузима и не приморава, јер Господ Исус Христос није насилник, већ Спаситељ оних који се одазивају.     

 

Библиографија:

Брија, Ј. (1999). Речник православне теологије. Београд. Преузето 08.04.2013. са http://www.svetosavlje.org/biblioteka/recnik/Lat_index.htm.

 

Буловић, И. (2009). Живот и поуке старца Порфирија Кавсокаливита, Нови Сад: Беседа.

 

Васиљевић, М. (2010). Светост: Божанска и људска, Београд: Православни богословски факултет.

 

Велимировић, Н. (2001). Вера Светих, Београд: Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве.

 

Вранишкоски, Ј. (2004). Заради идното царство, Скопје: Православна Охридска Архиепископија.

 

Вранишкоски, Ј. (2007). Кратка историја на Охридската Архиепископија, Охрид: Православна Охридска Архиепископија.

 

Грујић, Р. (1993). Охридска Архиепископија, Азбучник Српске Православне Цркве, Београд.

 

Димитријевић, М. (1971). Српска Преавославна Црква под бугарском окупацијом, Споменица 1920 – 1970. Београд.

 

Интервју = Интервју Љубчо Георгијевски Охрид. (2012). Преузето 10.04.2013. са https://www.youtube.com/watch?v=xql-zFY7_-0.

 

Јевтић, А. (2005). Свештени Канони Цркве, Београд: Православни богословски факултет.

 

Нинов, Д. (2009), Кратак осврт на историју Охридске Архиепископије – приказ савременог стања прогона Цркве у Р. Македонији. Преузето 05.04.2013. са http://www.eparhija-dalmatinska.hr/arhiva2009/0030-09-L.htm

 

Орос Светог и Великог синода у Константинопољу 16. Септембра 1872. године о етнофилетизму. (2007). Поповић, Р (ур.), Хришћанство у историји, Београд: Академија Српске цркве за уметност и консервацију.

 

Предавање = Вранишкоски, Ј. (2006). Архиепископ Јован охридски о расколу у Македонији, Преузето  01.04.2013. са https://www.youtube.com/watch?v=8OaoJsbk5oA.

 

Протић, Д. (2001), Црквено песништво, Београд: Православни богословски факултет.

 

Пузовић, П. (1997). Раскол у Српској Православној Цркви (македонско црквено питање), Београд.

 

Саопштење. (2005). = Саопштење Светог Архијерејског Сабора Пећке Патријаршије од 15 – 26. маја 2005. године. Преузето 11.04.2013. са http://www.poa-info.org/arhiepiskop/soopstenija/20050526.html.

 

Сисоев, Д. (2012). Македонски раскол – Савремено гоњење православне Црве, Преузето 01.04.2013. са  http://www.poa-info.org/.

 

Флоровски 1 = Флоровски, Г. (б.г.). Евхаристија и саборност. Преузето 10.04.2013. са http://www.lazarica.rs/Teologija%20danas/Evharistija%20i%20sabornost%20-%20Georgije%20Florovski.htm.

 

Флоровски 2 = Флоровски, Г. (б.г.). О границама Цркве. Преузето 05.04.2013. са http://www.verujem.org/teologija/florovski_o_granicama_crkve.htm.

 

Резиме

Од 1967. до 2002. године у Македонији постоји црквени раскол. Он је превазиђен, иако не у целости, када је тадашњи Митрополит велески и повардарски г. Јован – а садашњи Архиепископ охридски и Митрополит скопски, ступио у јединство са православном Црквом, преко Српске Православне Цркве. Године 2002. Архиепископ охридски Јован је био једини канонски архијереј на територији Македоније. Данас, Православна Охридска Архиепископија има четири архијереја, свештенике, ђаконе, неколико манастира са женским и мушким монаштвом и мноштво верног народа. Архиепископ охридски Јован је православни догматичар, литургичар, канониста, истински теолог. Православни догматичар је јер зна шта је Црква, а шта раскол. Литургичар је јер је у евхаристијском јединству са свим православним и свим светима. Канониста је јер је на канонски начин добио аутономију, за разлику од расколника који су то урадили бунтовнички и на силу. У Цркви је спасење, а у расколу нема спасења. Теолог је јер позива све људе, у Македонији, да уђу у евхаристијско јединство са целим православним светом. Архиепископ охридски Јован је чувар православља, јединства Цркве и валидни наследник свих Светих Архијереја који су епископовали на просторима данашње Македоније.

 

Он је исповедник вере у савременом свету.


[1] Срж овог рада чини предавање Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована одржаног на Машинском факултету Универзитета у Београду, које ћемо ради прегледности, у даљем раду, називати Предавање 2006, затим: Ј. Вранишкоски, Кратка историја на Охридксата Архиепископија, Охрид: Православна Охридска Архиепископија, 2007, коју ћемо скраћено наводити у даљем тексту: Вранишкоски 2007, и: Вранишкоски, Ј., Заради идното царство, Скопје, Православна Охридска Архиепископија, 2004., цитираћемо у наставку текста са: Вранишкоски 2004., и сва остала цитирања ће бити скраћена са детаљним наводима на крају текста у библиографији. На овим страницама је представљено учење Архиепископа Јована о Цркви и расколу које чини једну историјско-теолошку егзегезу о савременом гоњењу Цркве у Републици Македонији.

 

[2] Псалам 18,4.

 

[3] Реч, или Логос Божји - Христос.

 

[4] гр. σχίσμα, лат. schisma - раскол. ,,Стање канонског одвајања и прекида литургијске заједнице [...]”. Брија, 1999, стр. 224. и 448.

 

[5] гр. αίρεσισ, лат. haeresis, срп. издвојена идеја, мишљење, секта, јерес. Исто.

 

[6] Етнофилетизам је увођење једне нове димензије у живот Цркве, тј. истицање народности или буквално истицање свог племена изнад Христа и Цркве (прављење племенског сабора - φυλετικήω παρασυναγωγήω), што је непредањски и неканонски. Етнофилетизам је осуђен 1872. године. в. Поповић, 2007, 300-302.  

 

[7] Девети члан Никео - Цариградског Символа вере.

 

[8] Велимировић, 2001.

 

[9] Ипак, ниједан раскол нема снаге да уништи Цркву јер је тако рекао сам Господ Исус Христос ,,на томе камену сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати” Мт 16,18.

 

[10] Предавање 2006.

 

[11] ,,Јер је Христа, Јединственога Сина Божјег, Истинитог Бога нашег, Који је ради нас и ради нашег спасења најтешње узео удела у нашем телу и крви (Јевр.2,14), и у Себе је уипостазирао наш састав, поставши Један, од двеју супротних природâ (=Божанске и људске), будући Он исти Бог и човек, Један Христос, Један Син, Он исти (рођен) горе од Оца без матере, и доле од Мајке без Оца; Он исти а не други, Једно Лице, Једна Ипостас”, текст светог Фотија, из ,,Посланице Михаилу кнезу Бугарском” у: Јевтић, 2005, стр., 93.

 

[12] Исто.

 

[13] Свети Кипријан Картагински је пострадао 258. године у Никомидији. Православна Црква га поштује као светитеља. Његово најзначајније дело је Јединство Католичанске (Саборне ) Цркве.

 

[14] Видети: Флоровски 1, и, Флоровски 2.

 

[15] Преузето из: Предавање, 2006.

 

[16] На Слава и ниње, степена четвртог гласа, први антифон, се каже, ,,Светим Духом се свака душа оживљава и подиже у чистоти; светли се троструким јединством у светој тајанствености”, затим на слава и ниње, степена четвртог гласа, други антифон, ,,Светим Духом се изливају благодатне струје, напајајући сваку твар да оживи”. Протић, 2001, стр. 47-48.

 

[17] Јев 6,12-14.

 

[18] Више аутора се бавило проблемом црквеног раскола у Македонији: Нинов, 2009; Пузовић, 1997; Слијепчевић, 1969; Грујић, 1993; Димитријевић, 1973; Вранишкоски, 2007. итд.

 

[19] Митрополит велески и повардарски г. Јован је 26.05.2005. године постављен од САС СПЦ за Архиепископа охридског и Митрополита скопског. Предан му је и Томос о аутономији Православне Охридске Архиепископије. В.: Саопштење, 2005

 

[20] Нишки споразум је био заједнички документ Српске Православне Цркве и неканонске Македонске Православне Цркве састављен и потписан од обе стране, у Нишу 17. маја 2002. Неканонска црква је ставила потпис тројице својих владика који су пар дана после потписивања овог договора о превазилажењу раскола повукли своје потписе под притиском својих државних власти. Од тада преговори о јединству су, може се рећи, стопирани. Једини који је тада наставио тим путем од стране неканонских владика био је Митрополит велески г.г. Јован. Убрзо је, затим, постао Егзарх Његове Светости Патријарха српског Павла, и од 2004. је изабран за Архиепископа охридског и Митрополита скопског. Документ - Нацрт споразума о васпостављању црквеног јединства, познатији као Нишки договор је фототипски издат у: Вранишкоски, 2004, стр. 109-110. 

 

[21] Учешће су у освећењу храма Животочног извора Пресвете Богородице, у Нижем Пољу, поред тадашњег Егзарха српског Патријарха Павла - Митрополита велеског и повардарског г. Јована, а садашњег Архиепископа охридског и Митрополита скопског, узели и Митрополит варненски и великопреславски г. Кирил, затим Митрополит Димитријаде и Алмироса г. Игнатије, и Епископ дремвицки и Местобљуститељ битољски г. Марко. В.: Вранишкоски, 2004, стр. 627. 

 

[22] ,,У бескрајној љубави Својој Бог нас је поново сјединио са Црквом Својом у Личности Христовој. Улазећи у несаздану Цркву, прилазимо Христу, улазимо у простор нестворене стварности. Другим речима, и ми, верни хришћани, призвани смо да постанемо несаздани по благодати, да постанемо заједничари божанских енергија, да уђемо у Тајну Божанства, \'да превазиђемо наш светски начин умовања, да умремо као стари човек\'  (Кол 3,9 ; Рим 6,6 и Еф 4,22) и да постанемо обожени или убожени. Када живимо у Цркви, живимо Христом”. Уп: Буловић, 2009, стр. 198.

 

[23] Види фусноту 5.

 

[24] Филм се може видети на званичној веб - страници Православне Охридске Архиепископије: http//www.poa-info.org/.

 

[25] За разлику од протестанског гледишта - уколико има страдања, то је показатељ одсуства Божје благодати, а кад нема страдања, то значи да је благодат Божја присутна. Уп: Васиљевић, 2010, стр. 7. 

 

[26] Сисоев, 2012.

 

[27] Исто.

 

[28] Исто.

 

[29] Патријарх московски и целе Русије је послао писмо Патријарху српском Павлу, 28. јуна 2002. године, поводом преговора у Нишу, и догађаја који су уследили затим. То је уједно и писмо подршке Архиепископу охридском Јовану да истраје у остваривању јединства Цркве на територији Р. Македоније. Патријарх московски је изразио жељу да ускоро дође до остваривања јединства и са свим владикама и верним народом Р. Македоније који се још увек налазе у расколу. Напоменуо је да кључ за решавање овог раскола МПЦ  треба да тражи од Мајке Цркве, Српске Православне Цркве. Види, Вранишкоски, 2004. стр. 162-163.

 

[30] Јн 10,11.

 

[31] Мт 22,21.

 

[32] 1 Кор 3,3-6.

 

[33] Јн 10,11.

 

[34] Бивши Премијер Р. Македоније, Љубчо Георгијевски, је изјавио за охридску телевизију А1ОN, да је Архиепископ охридски Јован политички затвореник. В: Интервју, 2012.

Краток запис за убивањето

Извесниот професор по Христијанска етика, од белградскиот Богословски факултет, отец Давид (Перовиќ), по повод теророт, којшто од страна на расколничката МПЦ и властите на Р. Македонија се спроведува врз Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г. г. Јован и врз припадниците на Православната Охридска Архиепископија, и конкретно, по повод неправедното и после политички монтирани судења, затворање на Архиепископот г. г. Јован, една од своите познати песни „Краток запис за убивањето“ му ја посветува на Архиепископот г. г. Јован.


монах Давид (Перовиќ)

Краток запис за убивањето

на Блаженејшиот Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. г. Јован

Цару на царството небесно, не презирај ја покајницата на вајните1 ми очи:

тие Тебе Те бараат – јазикоогненообразна надеж на сиот свет –

да ги возведеш на небесата неонебесените,

и посетиш уште од постанокот нечуените ближноубијци,

додека нечујните и погазените секогаш да ги тешиш, Утешителу.

Сегдеприсутен, вдоми ги туѓевните по дар,

нив напој ги со силата на Твојот мир и самиот омили им на сите, Жизнодателу.

Сокровиште неукрадливо, со кроткоста вообличи не,

обрачи не паки2 со доброта и на сите омили не, мил Духу и Боже.

Дојди и всели се во наследството Твое,

дојди и изгони ги темнините од еднаш родените од светлина,

дојди, со рачение3 повикај ја Скопска,

а Охридска и секоја миомирисна страна утврди ни ја нам денес, Благи.

Приклони не од браќата небраќа и од душите на душегубците секакви

и очисти не од секаква нечистотија.

Уште, кон избраното стадо приброј ги

Троице, Небесен Пастиру наш, Духу на нашите души.

Нека пресекне плодјето на хедонизмот,

нека ги зафати срам меѓу нас поклониците на оваа пустопасност.

Отповеќе беше насилното богување, отповеќе залудното зборување,

та затоа само нашето збегување4, нашето туѓо утренување

Духу на Вистината просветлувај го довека достојанието Твое

утопено во размрачен свет;

крепи го него скрушениеот, скршениот, впепелениот.

Со Твојот жезол, начелство и слава

да се порази угнетувачот, да заблагоуха страстникот,

да се стопли и удобри манитиот5.

Покајанието паки низведи го на наследството Твое,

да не би му додеало на добро да мисли, добро да говори, добро да дела,

со бестрасност ливанејќи6 го својот мал патнички (при)стан.

О Тебе Седобар, со Отецот и Синот негов крепко да се отимаме,

Црквата жива да ја соградиме, та неа за ближна да би ја имале, доблеста да ја прославиме,

образ и печат истоветен по дар врз нас бранејќи ја.

Време е праведно и страотно на злото да се разгневиме, не грешејќи.

Освен тоа и никако не грешиме, не се огрешуваме

та подоснежниот зијан7 наш и потирање да не би ни биле поголеми од досегашниот

и се така до

судниот век, Господи, Господи.


[1] вајан (срп.) – безволен, јадосан, тажен, нажален

[2] паки (цркв. сл.) – пак, повторно

[3] рачение (цркв.сл.) – љубов, утеха

[4] збјег (срп.) – засолнување на безбедно место

[5] манит (грч. маниа - лудост) – скоро луд, будалест

[6] ливанејќи – исполнувајќи се со пријатен мирис (ливан – миризливо дрво).

[7] изворно „зарар“, а преведено како „зијан“. Значењето на двата збора е - штета, загуба.

A Second Prayer On Behalf Of Archbishop Jovan (English)

A Second Prayer On Behalf Of Archbishop Jovan

By Archimandrite Nektarios Serfes

 

Loving Archpastoral blessings and prayers for all!

Once again, My Lord and My God, I am cast into the pit of this prison.
Constrained by its surrounding walls, I nonetheless send out to the beloved flock
Thou hast entrusted to me, my loving Archpastoral blessings.
I assure them all that my prayers for them cannot be held captive within prison walls!
My daily prayers before Thee will not cease; neither shall my faith falter
nor my courage fail so long as I remember Thee, so long as I remember to praise Thee
with my lips and with my whole heart and mind and soul. I shall turn to Thee
here in my prison cell, knowing that Thou art here as Thou art surely everywhere.
So I pray to Thee that Thou wilt bless my brother hierarchs, the priests, monks, nuns,
and all those faithful who love Thee and also pray to Thee. For they in their many trials
and efforts struggle also as I struggle for the faith, every day and every hour.

 

Thou knowest these troubled times, how we all are challenged to keep the faith.
Thou seest our hardships and our sorrows, our triumphs and our set-backs, our joys
and our frustrations, our successes and our failings. Hear their prayers; hear my prayers,
O Lord. Comfort them in the pain they suffer on my behalf; accept from me the sacrifice
of my pain which I suffer that they may continue in freedom to worship Thee.
In Thy loving kindness and by Thy grace watch over them all and send them the comfort
that only knowledge of Thy promised eternal joy can bring. Sustain their needs, both of
body and soul— for their love is great but so also is their hunger and deprivation.

 

Hear me, Lord! I stand before Thee unworthy, yet my love for Thee and for my brothers
and sisters is great. Enemies surround us all at this hour: I fear the flock Thou hast
entrusted to me is on its way to slaughter. Many seek to do evil against me.
Hourly my many enemies plot together what more accusations they might raise
to bring me down. I stand humbly before Thee, my loving Lord, beseeching Thee
to purge resentment and thoughts of vengeance from my mind and heart.
I am Thy hierarch and Thy loving servant: Thou hast charged me, poor sinner
and weak mortal man though I am, to show others the way to Thee through my own
life’s example. Let me never forget that this is my duty and my purpose.

 

O God, let what is good and holy triumph among the people! Let true Christian love
and Thy peace continue to shine within my own poor heart and soul! Shine Thy Light
Through me so that others may see Thee here, even in the midst of hardship and adversity.
Lord, let not Thy servant’s faith be shaken by prison walls, nor allow that neighborly love
Thou didst command of Thy followers to be weakened by hostile attacks. Strengthen me
as Thou didst Thy Great Apostle Peter when he was himself in prison.
Guard my humility lest in pride I award myself a martyr’s status. Grant me a sea of tears
to accompany my unceasing prayers. Let none who love or care for me despair.

 

May Thy Holy Mother hold us all within her Protecting Veil.

 

Amen.

 

Please humbly remember in your prayers Archbishop Jovan and his flock in Christ our Lord.

 

Peace to your soul!

 

Humbly in Christ our Lord,
+Very Reverend Archimandrite Nektarios Serfes
President of the Decani Monastery Relief Fund,
& President of the Archbishop Jovan Fund.
Parish Priest of Sts. Constantine & Helen Greek Orthodox Church,
Boise, Idaho USA
father (at) serfes.org
https://www.serfes.org

За утамниченог Архиепископа Јована

За утамниченог Архиепископа Јована

Чуј ме Господе, чуј како ти вапијем иза зидина тамнице моје! Отеше ми Јеванђеље моје, одјејаније моје, панагију и крст мој!

 

Ходим посрамљен, лишен архијерејског достојанства, одузеше ми сва моја знамења!

 

Али не могу ми одузети љубав према Теби, молитве које изливам пред Тобом, а ни превелику љубав за Твоју Свету Цркву!

 

Твој сам смерни слуга, и кротко чекам, али нема више ко да ми донесе Твоје Свете Тајне! ...

 

Лишен сам и тог великог благослова и како само чезнем да будем удостојен Твојих Свесветих Дарова.

 

Нема никога да се помоли са мном, али бивам утешен благодаћу Божијом. Чујем молитве верних чеда Цркве Христове које се узносе за мене грешног и њихове молбе за моје помиловање.

 

Али нико не мари за њих, и све теже речи износе о мени бедном.

 

Моје утамничење траје из дана у дан, из сата у сат, али нисам сам! Окрепљен Твојим присуством и Твојом благодаћу прихватих вољу Твоју!

 

Нисам изгубио ову драгоцену и кротку љубав, и молим Ти се за све, а посебно за оне који ме гоне!

 

Молим Ти се за моје стадо и духовну децу, да их оснажиш у вери и љубави!

 

Благодаћу и миром који ми дарујеш, не самујем, већ ме светолст Твога благослова изнутра просвећује, богатећи ме неизрецивом радошћу!

 

Услиши ме Господе, благослови све и покривај десницом Својом! Твоја воља је радост моја!

 

И да буде милост великог Бога и Спаса нашег Исуса Христа са свима, а Пресвета Богородица да им буде заштитница!

 

Сети се и мене Господе, и помози ми да свршим дело Твоје у Винограду Твоме!

 

Амин!


Молитву саставио: Високопреподобни архимандрит Нектарије (Серфес), парох цркве Св. Константина и Јелене – Грчка Православна Црква и председник Удружења за помоћ манастиру Дечани – САД

Реакции на пресудата на Архиепископот охридски г.г. Јован за делото: распалување на верска омраза

Владиците сами да најдат заеднички јазик

Утрински Весник, број 1847 понеделник, 08 август 2005

 

Милан Радуловиќ, министер за верски прашања на Владата на Србија, за „случајот Вранишковски“

Владиците сами да најдат заеднички јазик

Ако Македонците и владиците на Македонска православна црква не разберат колкава е улогата на архиепископот Јован и ако и натаму го третираат како распоп, се плашам дека со тој став ќе предизвикаат - мајката црква да ги расчини

БЕЛГРАД- Министерот за верски прашања во владата на Србија, Милан Радуловиќ, по потекло е од Босна и Херцеговина. Дипломирал на Филозофскиот факултет во Сараево, а магистрирал и докторирал на Филолошкиот факултет во Белград. Од 1974 година работел во Институтот за книжевност и уметност во Белград. Член е на Главниот одбор на ДСС (Демократската странка на Србија), партија на актуелниот српски премиер Воислав Коштуница.

 

Владата во која сте министер за вера остро реагираше за затворањето на расчинетиот владика Јован. Зошто такви реакции за државјанин на Република Македонија кој одговара според кривичните закони на својата земја?

 

- Владиката Јован не само што е државјанин на Република Македонија туку е и Македонец, православен по верисповед, а судската пресуда на тој автохтон Македонец гласи дека тој ширел расна омраза кон Македонците. Судската пресуда на еден православен еписхоп е дека тој шири омраза кон православниот народ. Тоа е пресуда на еден архиепископ кој верува во црквата која почива на соборноста на општочовечката љубов и во неа се тврди дека тој внесува раздор меѓу луѓето. И на крај, сепак, е цинично да се тврди дека еден верник во Македонија шири расна омраза спрема Македонците. Значи, јасно ни е дека тоа е судска пресуда, дека владиката Јован е Македонец, јасно ни е дека судот ги применил законите на Република Македонија, но на целиот свет му е јасно дека тоа се анахрони закони кои се во колизија со либералното европско законодавство, со начелата на верската слобода и дека се во стравотен судир со сите верски конвенции донесени од 1948 година до денес. Да не помислите дека и ние немаме анахрони закони. Ги имаме, секако, но кога ќе се случи примена на таков закон тогаш закондавната и извршната власт треба да го оневозможат применувањето, особено кога тој акт е ригиден и анахрон и припаѓа на претходната епоха. Ние немаме намера да ѝ попуваме на македонската Влада, меѓутоа таа не треба да се затскрива зад независноста на судската власт. На крајот на краиштата, зарем не е подобро македонската Влада да го пушти владиката Јован врз основа на сознанијата и притисокот на демократската македонска јавност, а не на српската.

 

Во македонската јавност, господине министре, не постои расположение за ослободуање на Вранишковски.

 

- Постои Хелсинишкиот комитет, а и тој е дел на Македонија. И затоа прашувам дали на вашата јавност не ѝ е потребно тоа да го направи со својата црква, во интерес на соработката со соседите, во случајот со Србија, која е заинтересирана за случајот за кој ќе соработува со ОБСЕ, со Хелсинишкиот комитет, а може да оди и во судот во Стразбур. На македонската Влада ѝ е јасно дека нема ниту еден аргумент пред тој суд. Ете вие сте Македонка, па објаснете ми како е можно владиката Јован да шири расна омраза спрема сопствениот народ.

 

Претпоставувам дека Ви е познат фактот оти Јован, спротивно на законите во земјата, сака да формира паралелна црква во Република Македонија, која порано беше во составот на Српската црква.

 

- Прво, тој не формирал паралелна црква, како што велите, затоа што Охридската православна црква е во составот на сите православни, на една поширока црква и сите тие ѝ припаѓаат на Православната вселенска црква. Охридската православна архиепископија постоела и таа е сега само обновена.

 

Го превидувате тоа дека Јован е расчинет од Македонска православна црква, а јавноста во Македонија го доживува како предавник. Бројот на неговите приврзаници е симболичен.

 

- Знаете, приврзаниците се релативна работа. Црквата некогаш почиваше на мал број приврзаници, така што сега не е важен нивниот број, туку дали тој ги почитува каноните на православието. Јован е архиепископ на една православна црква. Јас го разбирам тоа дека постои и Македонска православна црква која поголемиот број од луѓето ја препознаваат како своја. Меѓутоа, проблемот со таа црква е што направи избрзани потези со своето излегување во пресрет на политичките притисоци, а политички притисоци беа Македонската православна црква што поскоро да се здобие со апсолутна самостојност, зашто македонските власти погрешно сметаат дека автокефална црква е знак на самостојна држава. Со тоа Црквата сама си наштети.

 

Господине министре, православните канони велат дека секоја православна црква има своја самостојна држава?

 

- Не, не говорат каноните така. Зошто тогаш Украинската црква не е самостојна, туку е во составот на Московската патријаршија. Знам дека и постојните патријаршии настанувале со текот на времето. За една помесна црква да добие целосна самостојност од својата мајка-црква во просек се потребни околу 120 години. Македонската ерархија побрза, а требаше да почека зашто тој процес во Македонија не би траел 120 години. Но, не може да се оди по напречен пат. Црквата има свое време, таа поинаку го смета времето. И ние имавме држава кога е формирана Патријаршијата, така постоела затоа што Цариградската патријаршија тогаш оценила дека за животот на Словените на Балканот е неопходно да имаат своја автокефална црква за да можат да ја одржат православната вера под турско ропство. Затоа ви нагласувам, не е потребно брзање.

 

Па, зар не е брзање токму ова формирање паралелана црква во Македонија?

 

- Тоа никако не можете да го нарекувате паралелна црква. Јас одбегнувам да кажам дека Македонска православна црква е паралелна, имајќи го предвид респектот спрема луѓето од таа Црква, кон ерархијата, а најмногу кон народот кој верува во неа. Зошто не го гледате фактот дека Македонската православна црква никој не ја признава? Па кога Македонската православна црква не би била паралелна црква, совршено лесно би одело нејзиното признавање. Не од Српската црква туку од сето православие. Автокефалност ќе добие онаа црква која со своето дејствување ќе го унапреди православието. Автокефалност не се дава за некој да има нација. Таа ѝ се дава на црква за да може целосно да живее и да обезбедува целосен верски живот за одредена територија. Ни Српската патршијаршија не добила автокефалност за да формира српска држава.

 

Не ја разбирам ни Српската црква ниту Вас, кога тврдите дека го признавате Вранишковски кој сите достоинства ги стекна во таа, како што велите, непризнаена паралелна црква. Зошто кога ѝ се прилкучи на СПЦ, Јован не почна од почеток?

 

- Знаете, кога Соборот на СПЦ ѝ го даде томосот на Православната охридска архиепископија, тој не ги прекина сите односи со Македонска православна црква. Во спротивно, Соборот можеше да ги расчини сите македонски владици освен Јован, Марко и другите кои се во единство со СПЦ. Во тој случај тие би го имале статусот на Мираж Дедаиќ, а тоа значи дека на одредена територија би носеле мантија, ама никогаш и никаде ни еден друг православен епископ или свештеник не би им подал рака. Соборот на СПЦ не ги повлече тие конечни потези и се надевам дека нема да го стори тоа. Им остави простор да се договорат. И, исто како владиката Јован, Марко и преостанатите монаси кои ѝ се приклучија на канонски устроената црква, и тие да го направат истиот потег. Треба убаво да седнат како православни епископи и да кажат дека на нашата територија и кај народот владее раскол кој не е добар и да се отворат повторно разговорите со Патријаршијата во Белград за да се санира состојбата. Доколку Македонска православна црква и натаму себеси се смета за вистинска црква, а Православната охридска архиепископија како паралелна црква, ќе дојде до натамошно влошување на состојбата. Сепак сметам дека тоа се мудри луѓе и дека ќе мора своето место да го најдат во Православната вселенска црква. Повеќе не може да бараат потпора во политичките структури. Македонската влада, која ние ја почитуваме, како и многу гестови кои таа ги направи, не може да ѝ биде потпора на Македонска православна црква и најдобро би направила ако се повлече и да ги остави владиците во Македонија сами да изнајдат заеднички јазик и да почнат нови разговори со Патријаршијата во Белград. Во тој случај, решението би се нашло многу брзо, зашто ова што се случува не е меѓуцрковен спор, туку внатрецрковен во кој не треба да се мешаат двете влади.

 

Господине министре, зошто Вашата држава се меша во работи на друга соседна држава и на нејзината Црква. Зошто го превидувате тој факт?

 

- Апелот да се ослободи владиката Јован не може да се смета за мешање. Денес или утре ќе видите дека апел ќе упатат сите земји на Советот на Европа и ве прашувам дали и тогаш тоа ќе биде мешање во внатрешни работи на Македонија. Слободата на вероисповед не се смета за работа која е единствено во ингеренција на една држава. Тоа се процеси и надлежности кои секоја држава ги делегирала на некоја заедничка европска интеграција. Во овој случај, сите ние сме се откажале во делот на суверенитетот во однос на некои прашања за да бидеме дел од европските интеграции. Слободата на вероисповед е работа за која сите држави се откажаа од суверенитетот и не може да говориме како за моја држава, моја вера, итн...

 

Дали би можело расчинет српски владика да формира паралелна црква во Србија?

 

- Па, прво треба да разбере дека тој не е расчинет, тој е архиепископ на Православната охридска архиепископија и митрополит скопски. Не е расчинет затоа што расчинувањето би можело единствено да го направи црква во чиј состав е тој. Значи, македонската ерархија не може да го расчини владиката Јован, а тој може да ги расчини нив. Сепак, тој нема да го стори тоа. Како умен теолог владиката Јован навреме сфати дека таа состојба на непризнавање на Македонска православна црква ѝ штети на православната вера и сега ви го говорам своето интимно убедување со ризик дека можам и да згрешам, мислам дека владиката Јован е фин, рафиниран македонски националист. И за македонската држава е многу подобро да има призната отколку непризната црква. Во настојувањето да го надмине расколот, тој сака да ѝ служи на македонската држава и на нејзиниот народ. Тоа е православен човек со многу јасен македонски идентитет, културен и јазичен и со свест дека Македонците се мала нација притисната од соседите. Да не беше лојален граѓанин на Република Македонија, тој можеше да избега, зашто тоа е човек кој би можел да добие место во која било православна црква во светот. Ве уверувам ќе го примат Москва, Цариград, Ерусалим и тоа со големо уважување и со чин на архиепископ. Но, тој е роден во Македонија и таму сака да биде, а ако судбината му биде да биде на робија, тогаш и ќе го прифати тоа.

 

Господине Радуловиќ, Вие велите дека Јован добро ги познава каноните, знае што работи, а не го спомнавте фактот дека како расчинет владика се обиде да влезе во црква, во објект на Македонска православна црква, а таа се откажа од него и притоа да изврши обред на крштавање што е спротивно на каноните?

 

- Состојбата е апсурдна затоа што не може тој насилно, како што велите, да влегува во црква во Македонија, кога сите тамошни цркви се под јурисдикција на тамошната православната Охридска архиепископија. Дали денес патријархот Павле насилно влезе во црквата „Св. Марко“?

 

Не Ви е баш тоа соодветна паралела со патријархот Павле.

 

- Па не е, но и Македонска православна црква не може да се однесува така кон еден владика. Доколку продолжи оваа состојба и меѓудржавните односи ќе се нарушат, а решавањето на црковниот судир ќе оди по свој тек. Ако Македонците и владиците на Македонска православна црква не разберат колкава е улогата на архиепископот Јован и ако и натаму го третираат како распоп, се плашам дека со тој свој став ќе предизвикаат - мајката-црква да ги расчини.

 

Апсолутно не Ве разберам. Што ако го признае и целата Вселенска црква, како што велите, ако Јован не го признава неговиот македонски народ?

 

- Па, сопствениот народ може да признае една или друга верска организација, но може да признава само една православна црква. Разбирам дека од 1958 година Македонците ја сметаат Македонска православна црква за своја, меѓутоа, ве прашувам чија е тогаш Охридската архиепископија. Во неа нема ниту еден Србин, се богослужи на македонски. На македонскиот народ му е понудена измама и тој ја прифати и челично се држи за неа.

 

Дали господинот министер и Србија се тие што ќе го освестат македонскиот народ од „големата измама“?

 

- Тоа нема да го одгатне Србија, туку Црквата сама ќе го реши проблемот. Ќе кажат дека 1958 година е барано да се формира црква, па потоа е барано да стане автокефална, затоа што политичарите сметале дека целосно независна црква ќе биде добар аргумент за стекнување државна независност. Тоа е историја на овој грешен свет и тие убаво треба да му се вратат на своето православие и да се договориме, да не го збунуваме народот, зашто не може да се баш сите зад Македонската православна црква како што вие тврдите. Сметам дека добар дел од јавноста во Македонија е збунета и исплашена. Расколот не може да биде здрава состојба. Треба да го заборавиме нашиот балкански инает и трезвено да погледнеме на работите, односно државата Македонија и државата Србија да се повлечат од внатрецрковниот спор. Соборот не ги прекинал разговорите и не се исклучени ниту македонското свештенство, владиците и верниот македонски народ. Сега е најголемиот товар врз епископот Јован и тој е должен да се обиде да го надмине расколот. Вие знаете дека и Српската црква во Америка беше во раскол, едни со други се расчинуваа за на крајот да седнат на заедничка маса.

 

Би било добро да ја посетите Македонија и на само место да се уверите како македонскиот верен народ ја прима својата Македонска православна црква, да видите како таа живее, наспроти негаторскиот однос што јавноста го има спрема Јован.

 

- Би сакал да дојдам во Македонија. Многу би сакал да дојдам во Скопје и да се сретнам со целиот Синод на Македонска православна црква и, се разбира, да го посетам владиката Јован. Јас би сакал да слушнам како размислуваат луѓето во Македонија, да им ги пренесам размислувањата на владата на Србија, зашто не сака да ги слушне оние на СПЦ и да се обидеме да го спречиме и меѓудржавното влошување на односите, да се обидеме да спречиме еден внатрецрковен спор да премине во спорење на два толку блиски народа кои имале многу заедничко во минатото, но имаат и заеднички интереси во регионот и за во иднина. Ако дојде до натамошно влошување на односите, вие и јас и кој било друг нема да можеме вака да зборуваме, ќе се гледаме како лути противници.

 

Билјана Јовановска

Писмото на Министерот Радуловиќ до Претседателот на Комисијата за односи со верски заедници на Р. Македонија

Писмото на Министерот Радуловиќ до Претседателот на Комисијата за односи со верски заедници на Р. Македонија

На 2-ри Август 2005 г. Министерот за вера во Владата на Р. Србија Милан Радуловиќ упати писмо до, за македонската јавност речиси анонимна, а нам малку подобро познатата индивидуа Цане Мојаноски.

 

Однесувањето и одговорот на извесниот Цане Мојаноски, а преку него и на неговите наредбодавци, како и линчот којшто во изминатиов период, во пракса и преку текстови, го спроведоа некои од еМПеЦе-то (Министерството за Прогон на Црквата), најдобро се оквалификувани во една реченица на исклучително истакнатата македонска новинарка, во истакнатиот македонски седмичник: „Скандалозно е онака мивкосани и лигави какви што ве гледа светот, да глумите на домашен терен, пред сопствената раја, ароганција“.

 

Македонските медиуми, како што е и логично за дневното информирање, пренесоа и коментираа само издвоени делови од писмото. За подобро информирање на оние коишто подлабоко се интересираат за црковните случувања, го пренесуваме писмото во целост:

 

„Почитуван господине Мојаноски,

 

Последниве денови во Србија, како што знаете, се води жолчна политичка дебата за слободата на вероисповедта во Македонија и, посредно, за положбата и правата на Православната Црква на Балканот. Повод за оваа расправа е приведувањето на Архиепископот на Православната охридска архиепископија и Митрополит скопски господин Јован на издржување двеиполгодишна затворска казна на којашто го осудија судските власти во Република Македонија. Политичката и културна јавност во Србија и Македонија, сите луѓе коишто се верници и во едната и во другата држава, либералните и демократските кругови во поширокиот регион и во Европа, вознемирени се и загрижени заради ваквата одлука на македонските судски власти. Најмногу се загрижени, нажалени, збунети и огорчени православните верници во двете држави. Тие чувствуваат дека е голема неправда и историски апсурд еден православен епископ да се осуди на робија во една новосоздадена модерна држава којашто се наоѓа на територија којашто некогаш била матица на христијанската вера меѓу сите Словени, во држава чиишто жители низ вековите ропство и во децениите на насилна атеизација ја сочувале својата православна вера и во којашто денес има најмногу граѓани од православна вероисповед.

 

Без намера да ја порекувам валидноста на судската пресуда на епископот Јован, должен сум да Ви соопштам дека граѓаните на Србија чувствуваат дека содржибата на пресудата го навредува здравиот разум, дека ги соблазнува човечките морални чувства и дека се подбива на човечкото чувство за праведност. Владиката Јован, како што знаете, е Македонец по националност и државјанство, а православен по вероисповед. Македонските судски влати тврдат дека овој автентичен Македонец шири национална омраза кон Македонците; дека овој православен епископ распалува верска омраза кон православните луѓе; дека младиот и учен архиепископ на една помесна Православна црква којашто почива на духот на соборноста и на сечовечката и богочовечка љубов, повикува на раздор, делби и нетрпеливост; и покрај сѐ, еден белец шири расна омраза кон граѓаните на Македонија, Тоа едноставно не е, и не може да биде вистина.

 

Почитуван професоре Мојаноски,

 

Вие се наоѓате на чело на Комисија чијашто должност е да ја штити слободата на вероисповедта и да ја унапредува сорабботката помеѓу државата и црквата. Најсрдечно и најискрено Ве молам на Владата на Македонија, којашто формирала Комисија со така важни надлежности, да ѝ укажете дека судските власти во Вашата држава донеле пресуда којашто е неразбирлива, неубедлива и неприфатлива. Вие имате право и должност во името на слободата на вероисповедта да барате од нив да најдат начин да се отстапи од извршувањето на таквата пресуда. Конечно, иако е автономна, судската власт не е непогрешлива; судот во Македонија како и секаде е суд човечки, не е Божји.

 

Сеедно дали оваа молба ќе ја уважите или игнорирате, Ве повикувам, драг господине Мојаноски, од денес било кој ден да дојдете во Блеград за да разговараме за прашањата од нашата надлежност. Вие и јас сме должни да се обидеме да спречиме внатрецрковниот спор да прерасне во спорење помеѓу два блиски православни народи и две држави коишто имаат заеднички интереси во регионот. Вие и јас, исто така, сме одговорни да го заштитиме внатрешното устројство на Православната црква во нашите држави. Тоа сме должни не само заради чувството на предаденост и благодарност што Православната црква и на српскиот и на македонскиот народ им подарила писмо, јазик и култура, историска свест, морално самоспознание и духовно-егзистенционално достоинство, туку должни сме и зато што сме службеници во држави коишто тежнеат да бидат демократски. А демократските држави ја почитуваат полната автономија на црквата, го почитуваат нејзиното законодавство, внатрешниот поредок и устав, еднакво како и сопствениоте граѓански закони и устави. Неприкосновено право е на Православната црква со свои методи и со своето искуство да ја консолидира и унапреди православната вера во Македонија. На основа на ваквите сфаќања, Ви предложувам да размислите да потпишеме моморандум за немешање на двете Влади во внатрецрковниот спор во Република Македонија.

 

Се разбира, во надминувањето на црковниот раскол во Македонија незаменлива улога и огромна одговорност има архиепископот охридски и митрополит скопски господин Јован. Тој таа улога и одговорност треба да ги исполни како длабоко православен човек и како македонски патриот. Не само поради тоа што е неправедно осуден и арестуван, туку и поради улогата и одговорноста којашто владиката Јован ја превзема на себе, денес треба да биде ослободен. Ова не е „мешање во вашите внатрешни работи“. Патем, Ве потсетувам дека нашиот посреден разговор досега се сведуваше на протести на Министерството за вера на Република Србија против првата осуда на владиката Јован, пред една година, на постојано укажување на можните пошироки негативни последици коишто би се изродиле и коишто, за жал, веќе се изродија од грдиот однос на македонските власти кон Српската православна црква, и на жестоките одговори на Вашата Комисија да престанеме да се мешаме во внатрешните работи на една суверена држава. Се надевам дека на мојот апел и на моите настојувања односите помеѓу Српската православна црква и Република Македонија да се подобрат (помеѓу останатото и поради тоа што тоа е услов за целосно добри меѓудржавни односи и взаемно полезна соработка, и не самопоради тоа), нема повторно да одговорите со соопштение „Не се мешајте“. Слободата на вероисповед не е внатрешна работа на Македонија., како ни на Србија. Слободата на вероисповед е универзално начело коешто треба секој за себе, но и заедно да го оживотвориме.

 

Поради тоа, почитуван колега Мојаноски, уште еднаш најсрдечно Ве повикувам што поскоро да се сретнеме во Блеград или Скопје, за во отворен и делотворен разговор да се обидеме да најдеме начин православните верници во Македонија коишто припаѓаат на канонски устроената Охридска Архиепископија да бидат слободни и заштитени од било каква дискриминација и прогон, подеднакво како што се заштитени припадниците на сите други верски заедницио во Вашата држава.“

Митрополитот Герман од Православната Црква на Америка го осудува затворањето на Архиепископот Охридски г.г. Јован како „отворен и шокантен напад на слободата на совеста“

Митрополитот Герман од Православната Црква на Америка го осудува затворањето на Архиепископот Охридски г.г. Јован како „отворен и шокантен напад на слободата на совеста“

 

Некои од македонските новинари веќе сфаќаат во какво беспаќе во однос на верските слободи се наоѓа Р. Македонија. Ова беспаќе, пред широката меѓународна демократска јавност, особено бива акцентирано со затворањето на Архиепископот г.г. Јован и нерегистрирањето на Православната Охридска Архиепископија којашто, уште еднаш нагласуваме, нема ништо против начинот на којшто одбрала да постои Македонската православна црква. Православната Охридска Архиепископија не бара ниту подршка од власта каква што има МПЦ, но најостро протестира против верската дискриминација кон граѓаните припадници на Православната Охридска Архиепископија, и најостро протестира против егзекуцијата на цивилизациската придобивка на респектирање на различностите. Припадниците на Православната Охридска Архиепископија го изразуваат и своето жалење што во оваа предизборна година заради евтини политички поени и кампањско однесување се жртвуваат капиталните демократски вредности, но и човечки животи.

 

Да додадеме дека не постојат ниту забелешки во однос на ставот на гореспоменатите новинари кон Архиепископот г.г. Јован, бидејќи тоа е, конечно, и израз на нивната слобода, но од нивните коментари ги издвојуваме следните ставови:

 

На пример, еден од поетаблираните новинари вака опишува што прават политичарите, партиските лидери, некои новинари, колумнисти и професори.... Тие, според него, „и не прават ништо друго освен што растураат елементи на расна, верска или национална омраза понекогаш спакувана во шарен целофан на преголемата љубов кон сопствениот ентитет, но ја растураат, ја сеат омразата вредно и очигледно Порано повеќе, денес помалку, но се уште се јаки на зборот. Погледнете кој било предизборен митинг, сетете се на која било собраниска седница, вратете се во спомените на бројни изјави на политички функционери, спомнете си за вербалниот терор на меѓуетничката тематика од синоќешните телевизиски дневници, прелистајте некои весници и ќе видите дека правната држава ќе има еден куп проблеми да се аргументира во случајот Вранишковски не од аспект на неговата вина детектирана во актуелните параграфи на законите прегазени од времето, туку од аспект на универзалноста односно на правичноста на тие исти параграфи“.

 

Затоа некои од тие самонаречени верски и национални лидери се на пат да заработат и кривични пријави, поткрепени со непобитни докази за распалување на верска и национална омраза.

 

Пред извесно време Архиепископот г.г. Јован ги посети Соединетите Американски Држави каде што оствари значајни средби во американскиот State Department, а се сретна и водеше плодотворни разговори со претставниците на Православната Црква на Америка. На Црквата во САД одамна и се јасни гореспоменатите констатации на некои од нашите журналисти. За нив, исто така е дискримионирачки и ксенофобично што православните свештеници Американци не можат да влезат и да се молат во Р. Македонија заради херметички затворените граници од страна на македонската власт за православни клирици од сите земји во светот.. Општо познат, пак, факт е дека Соединетите Американски Држави се восхитувачко позитивен феномен во однос на негувањето на верската слобода на луѓето.

Митрополитот Герман од Православната Црква на Америка

Во писмото испратено до Неговата Светост Патријархот на Србија Павле, Неговото Високоперосвештенство Митрополитот г. Герман искажа шокираност од апсењето и затворањето на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски г.г. Јован во Р. Македонија. Текстот на Митрополитот Герман го вели следново.

 

„Неодамнешното осудување и затварање на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски Јован, од страна на власта на Република Македонија ме натера да го напишам ова писмо на солидаризирање со Вашата Светост и со Архиепископот Јован. Тоа што еден Архиереј е осуден и затворен заради тоа што говорел и дејствувал според својата совест е отворен и шокантен напад на слободата на совеста и на слободата на вероисповед. Ние јавно ја искажуваме својата вџашеност од дејствијата на Р. Македонија. Ние застануваме зад Светиот Синод на Српската Православна Црква во барањето да се превземат сите морални и законски дејствија за да се обезбеди слободата на Архиепископот Јован.

 

Молитвите на иерархијата, свештенството, монаштвото и верниот народ на Православната Црква во Америка секако продолжуваат да му се принесуваат на Бога во надеж и очекување на исцелувањето на расколот којшто го одделува бројниот православен народ во Р. Македонија од Српската Патријаршија како и од останатите канонски Православни Цркви.


Извор: https://www.oca.org/News.asp?ID=817&SID=19

Зошто затвор за Архиепископот Јован?

Зошто затвор за Архиепископот Јован?

До адресата на нашата интернет презентација, од православни христијани ширум светот, но и од припадници на останатите христијански деноминации како и од другите верски заедници, пристигнуваат писма со подршка за Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован. Најголемиот дел од нив се вчудоневидени од фактот дека во 21-от век се прогонува поглавар на една канонска православна Црква, а истовремено, што е уште позастрашувачки, секуларната македонска држава арбитрира во решавањето на црковните спорови. Такви се и двоумењата на г-динот магистерот Јасмин Милич, којшто како припадник на неправославна христијанска деноминација препознава дека државата недозволиво се впуштила во жесток прогон на Православната Охридска Архиепископија којашто од сите православни Цркви е единствена призната канонска Црква во Р. Македонија. Тој го најави и неговото доаѓање во централниот затвор Идризово за да го посети Блаженејшиот Архиепископ г.г. Јован. Инаку, очебијно е дека г-динот магистер Јасмин Милич не е Македонец, ниту православен. Оттука, дополнително се наметнува прашањето: како Архиепископот г.г. Јован шири „расна, верска и национална омраза“ кога еминентни теолози од, рековме, различни деноминации за него имаат исклучително високо мислење.

 

Заслепени од тесноградоста и примитивизмот македонските власти не можат да го препознаат она што во светот и врапчињата го знаат, а коешто совршено е изразено во зборовите на г-динот магистер Јасмин Милич: „Но, сите оние коишто го познаваат Неговото Блаженство Архиепископот Јован мораат да се зачудат пред таквото обвинување, бидејќи Архиепископот Јован го води желба за постигнување на единство на Црквата и единство на православниот македонски народ со сите други православни народи...“

 

Оттука, сосема на место е прашањето на текстот којшто го предочуваме: „Зошто затвор за Архиепископот Јован?“

 

JASMIN MILIĆ

Zašto arhiepiskopu Jovanu zatvor

Čudno je da se u 21. stoljeću progoni poglavar jedne vjerske zajednice i da sekularna makedonska država arbitrira u vjerskim pitanjima

Svi oni koji prate događanja glede Pravoslavne crkve u Republici Makedoniji upoznati su s činjenicom da je arhiepiskop Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovan Vraniškovski osuđen na osamnaest mjeseci zatvora. Tu je presudu potvrdio Apelacijski sud u Bitolju 22. lipnja 2005. godine.

 

Razlog te osude jest činjenica da je arhiepiskop Jovan kao episkop Makedonske pravoslavne crkve odlučio, zajedno s drugim svećenicima i vjernicima, pristupiti u puno zajedništvo sa svim drugim pravoslavnim crkvama u svijetu.

 

Mitropolit prihvaća Niški sporazum

Naime, nakon što je Makedonska pravoslavna crkva 19. srpnja 1967. u Ohridu samostalno donijela odluku o svojoj autokefalnosti, tu autokefalnost nije priznala niti jedna pravoslavna crkva. Da bi Pravoslavna crkva u Makedoniji mogla djelovati kao autokefalna, autokefaliju je morala dobiti od matične crkve, u ovome slučaju od Srpske pravoslavne crkve. No kako pregovori o tome nisu uspjeli, došlo je do samostalnog proglašenja autokefalnosti a time i odvajanja od kanonskog i liturgijskog zajedništva s drugim pravoslavnim crkvama.

 

Da bi se prevladala postojeća kriza, u nekoliko se navrata pregovaralo između Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve, no bez uspjeha. »Niški sporazum« od 17. svibnja 2002., kojim se postigao dogovor o autonomiji Pravoslavne crkve u Republici Makedoniji, Sinod Makedonske pravoslavne crkve 6. lipnja 2002. odbacuje te time dolazi do daljnjeg produbljivanja crkvenoga raskola.

 

No mitropolit Jovan Vraniškovski odlučuje prihvatiti »Niški sporazum« te raditi na jedinstvu Pravoslavne crkve u Makedoniji sa svim drugim pravoslavnim crkvama. Srpska pravoslavna crkva prihvaća namjeru mitropolita Jovana te nastavlja s njim dijalog u cilju daljnjeg statusa Pravoslavne crkve u Makedoniji.

 

No cijeli slučaj dobiva i političke konotacije pa se one biskupe, svećenike i vjernike koji su pristali raditi na jedinstvu Pravoslavne crkve u Makedoniji počelo otvoreno progoniti, suditi i sl. Pravoslavna ohridska arhiepiskopija, kako se naziva od svih pravoslavnih crkava priznata Pravoslavna crkva u Republici Makedoniji, a kojoj je Srpska pravoslavna crkva u svibnju ove godine dala suglasnost o autonomiji, još nije registrirana kao vjerska zajednica a njezine kapele i manastire nasilno ruše huligani, a ruše se i temeljem rješenja nadležnih organa.

 

Svećenike i vjernike u nekoliko je navrata pretukla grupa huligana a arhiepiskopu Jovanu već su u nekoliko navrata sudili te je već jedno vrijeme proveo u pritvoru. Tijekom ovoga tjedna trebao bi otići u zatvor na osamnaest mjeseci a presuda je donesena zbog »raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje«. No sve one koji poznaju njegovo blaženstvo arhiepiskopa Jovana moraju se začuditi nad takvom optužbom jer je arhiepiskopa Jovana vodila želja za postizanjem jedinstva crkve i jedinstva pravoslavnoga makedonskoga naroda sa svim drugim pravoslavnim narodima (u smislu kanonskoga i liturgijskoga jedinstva) a i sa svim drugim narodima (u smislu ekumenskoga i međureligijskoga zajedništva).

 

Kršenje vjerskih i ljudskih prava

Ne može a da ne začudi činjenica da se u 21. stoljeću progoni poglavar jedne vjerske zajednice (u ovome slučaju poglavar jedne priznate i kanonske pravoslavne crkve) samo zato što želi biti dosljedan svojim uvjerenjima. Posebno začuđuje činjenica da jedna sekularna država kao što je Republika Makedonija arbitrira u vjerskim pitanjima.

 

Svatko ima pravo na svoje vjersko opredjeljenje sukladno svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. No u tom je slučaju evidentno kršenje vjerskih i ljudskih prava pripadnika jedne vjerske zajednice pa to treba alarmirati sve ljude dobre volje kako bi se zaštitio arhiepiskop Jovan od daljnjega progona ali i kako bi se zaštitila prava svih onih vjernika koji po svojem slobodnom uvjerenju žele biti pripadnici Pravoslavne ohridske arhiepiskopije i u zajedništvu sa svim drugim pravoslavnim vjernicima u svijetu, kao što svoje pravo trebaju ostvarivati i svi oni vjernici koji žele biti dio Makedonske pravoslavne crkve odnosno bilo koje druge vjerske zajednice, kako u Republici Makedoniji tako i u svim drugim zemljama koje poštuju načelo demokracije i vjerskoga pluralizma.

 

Autor je magistar znanosti, senior Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj.

 

Извор: http://www.vjesnik.hr/pdf/2005%5C07%5C25%5C14A14.PDF (СКРШЕНА ВРСКА)

Македонското судско беспаќе

Македонското судско беспаќе

Не можам да не ја искажам својата вчудоневиденост пред пресудата против Архиепископот Јован. Веќе подолго време не живеам во Македонија, и изгледа сум се одвикнала од македонскиот стил на живот окарактеризиран со секаков вид нелогичности. Како студент дојдов во Париз пред доволно долго години. Оттогаш имам можност постојано да учам и да се надградувам, не само во мојата област, туку преку средбите со разни луѓе од цел свет и со традиционалните култури коишто со себе ги носат. Морам да кажам дека пред вестите што ги читам скоро секојдневно за нашата “драга и единствена Македонија“, останувам со заклучокот дека ништо не се променило од времето кога ја напуштив. Последниов настан со донесената пресуда против Архиепископот Јован за „ширење на расна, верска и национална омраза“ по однос на трите наведени точки, ја изолира Македонија во најцрните дупки на гетоизираност, после што искрено се сомневам дека некој на светот воопшто ќе ја спомнува како постоечка. Ова го пишувам од аспект на човек кој не се разбира во црковните прашања. Но, она за коешто се дрзнав да коментирам секако дека спаѓа во просторот на моето расудување, и тоа само поради логичките причинско-последични законитости на еден одреден факт. А, факт е, дека е осуден некој зашто имал различен поглед на видување од другите: 1. сослужување литургија со монаси на приватен имот; 2. учествување во создавањето на синод на Црква и 3. пишување богословски текст со „навредлива“ содржина. Ми се чини дека безброј пати ги препрочитував обвиненијата, обидувајќи се да поверувам дали е вистина тоа што го имам пред очи. Се разбира најпрвин мислев дека се работи за некаква комична фарса која нашите повторно ја смислиле заради генетските предиспозиции на комедијанти. Но, кога веќе ја прочитав изречената пресуда, тогаш повеќе ништо не можев да сфатам. И, сега не можам да сфатам од која пеколна држава доаѓам (не само за мене, но и за други Македонци срамно е да им се каже на овие луѓе кои живеат тука од каде сме, бидејќи овде секогаш со особен интерес се информираат за случувањата насекаде во светот). Нејсе, ваквиот чин укажува на тоа дека практично секој од нас може да биде осуден за она што тој го прави дома, и да лежи во затвор зашто сметал дека живее во демократска држава па можел да објави размислувања кои некому можат да му се чинат навредливи. Значи, од нас се бара да живееме во болшевистичко едноумие! И, со кој образ тогаш, Р. Македонија сака да влезе во Европската Унија, кога не само што не исполнува многу од наведените услови за интеграција, туку очигледно се спротивставува на сите демократски начела, лицемерно употребувајќи го “стариот, добар, проверено сигурен“ сталинистички тоталитаризам.

 

Нели кај нас истовремено постојат повеќе верски заедници? Зошто сега се забранува православна црква? Само затоа што е признаена од другите православни во светот и ѝ пркоси на како што овде ја нарекуваат Русите - прокомунистичката МПЦ од каде се шират само најгрозни трачеви. Па најпосле, што ми е грижа за некого како се чувствува и во што верува? Лично сум сретнала луѓе од секакви вероисповеди. Да не зборувам дека во Париз како еден од главните светски центри можеш комотно да ги практикуваш скоро сите религиозни убедувања. Без никој тоа да ти го забрани. И, сите си живеат мирно и цивилизирано. Искрено, јас би ја одбрала онаа вера којашто пред очите на Европа е гонета на правда. Па, да видиме до кога? Се разбира, додека не ги искористат овие политичари коишто свесни за тоа гледаат да дрпнат и растурат колку што може повеќе. Гледано од аспект на внатрешната философија којашто вели дека тоа го прави човекот подобар, се прашувам само дали македонските политичари и судии се сеќаваат на смртта, дали се свесни дека еден ден ќе умрат и дали мислат повеќе на сопствените деца или стомаци? И, уште колку граѓани на верска основа ќе осудат и линчуваат таму долу, додека нештата дојдат на точно цивилизациско ниво? Ако дојдат!


Александра Кирова, Франција

Соопштение од Западноевропската Епархија на Српската Православна Црква по повод осудата на Архиепископот Охридски и Митрополит Скопски г. г. Јован на осумнаесет месеци затвор

На 12-ти Јули 2005 г., на интернет страницата за Православното Христијанство во Франција https://orthodoxie.com, беше објавено следново Соопштение со коешто сите Православни Епископи во Франција и, воопшто, француската јавност, беа запознати со прогонот на Православната Охридска Архиепископија од страна на режимот на Р. Македонија и расколничката организација која се нарекува Македонска Православна Црква. Сите Православни Епископи едногласно зедоа за обврска со свои писма да ја информираат француската власт и целокупната меѓународна заедница за прогонот на Православната Охридска Архиепископија, државниот терор, верската дискриминација и политиката на нетолеранција коишто во Р. Македонија ги шири симптоматичната заедница на власта и расколниците од МПЦ.


Соопштение од Западноевропската Епархија на Српската Православна Црква по повод осудата на Архиепископот Охридски и Митрополит Скопски г. г. Јован на осумнаесет месеци затвор

Апелациониот суд во Битола (Република Македонија) ја потврди пресудата со која Архиепископот Охридски г.г. Јован е осуден на осумнаест месеци затвор заради „распалување на верска и национална омраза и богослужење во приватен стан“. Имено полицијата на Република Македонија на 11-ти Јануари 2004 г. без судски налог и сосема нелегално упаднала во станот на Архиепископот г.г. Јован. Во тој момент Архиепископот, заедно со Епископот г. Марко, свештеници, монаси и верен народ служел Литургија. Полицијата го привела Архиепископот и свештениците, а судот покренал постапка против Архиепископот г.г. Јован заради „распалување на верска и расна омраза како и заради недозволено богослужење“. Архиепископот помина 20 дена во притвор.

 

Првостепениот суд го осуди Архиепископот на 18 месеци затвор, а на 22-ри Јуни 2005 г. Апелациониот суд ја одби жалбата на Архиепископот и ја потврди одлуката на првостепениот суд. Архиепископот нема право на жалба и го чека извршувањето на казната, односно заминување на осумнаесет месечна робија.

 

Ова е крајниот епилог на драмата која трае во Република Македонија од Мај 2002 г. кога Архиепископот г.г. Јован го прифати договорот постигнат во градот Ниш (Р. Србија и Црна Гора), помеѓу Македонската Православна Црква и Српската Православна Црква. Бивајќи единствен Епископ од Синодот на Македонската црква кој го прифати договорот за канонско единство со Православната Црква, се започна хајка и погром против него, како и против сите оние кои го поддржаа, додека, пак, другите Епископи ги повлекоа своите потписи.

 

Истата 2002 г. тој е уапсен во своето епископско седиште во Велес (Република Македонија). Ставен е во притвор и е покрената постапка против него заради „финансиски малверзации“. Архиепископот г.г. Јован е протеран од својата Епархија и изложен на медиумски линч. Дотогаш почитуван од сите како Епископ за пример, извонреден богослов и угледен црковен великодостојник, постана личност за прогон. Обвинет е за кражба и велепредавство и дека е српски и грчки шпион кој работи против интересите на својот народ. Преку ноќ постана „најголем предавник на својот народ“.

 

Неговото Блаженство Архиепископот Охридски г.г. Јован е роден 1966 г. во Битола. Богословски студии завршил во Белград во 1995г., а постдипломски студии на Универзитетот во Солун под раководство на митрополитот Пергамски Јован Зизиулас, со тема : „Единството на Црквата и современите еклисиолошки проблеми“. Избран е за Епископ на 19-ти Јули 1998 г.

 

Со одлука на Соборот на Српската Православна Црква од 25-ти Декември 2003 г., Митрополитот Велески г. Јован е поставен за Егзарх на сите Епархии на територијата на Република Македонија.

 

Избрани се уште двајца Епископи: господин Јоаким, со титула Епископ Полошко-Кумановски и господин Марко, Епископ Дремвицки. Овие тројца Епископи, како единствени признати од сите останати Помесни Цркви, го формираа Синодот на новообновената Охридска Архиепископија на која ѝ беше доделен Томос за Автономија од страна на Соборот на Српската Црква на 24-ти Мај 2005 г.

 

Но, судските и полициските власти, под притисок на Синодот на т.н. Македонска православна црква, систематски го оневозможуваа остварувањето на елементарните граѓански права на припадниците на новообновената Архиепископија, т.е. исповедање и практикување на својата вера. Извршната власт во Република Македонија го одби официјалното регистрирање на Охридската Архиепископија како религиозна заедница. Срушен е манастирот посветен на свети Јован Златоуст, и оневозможувани се богослужењата на членовите на Архиепископијата.

 

Оваа најнова судска постапка како и оваа најнова пресуда се дел од хајката која систематски се води против Архиепископот г.г. Јован, од денот кога тој го прифати канонското единство со Српската Православна Црква.

 

Тоа е единствената причина заради која судската власт во оваа бивша Југословенска република води војна против Архиепископот г.г. Јован.

 

Епархијата за Франција и Западна Европа на Српската Православна Црква, на чело со Епископот г. Лука е вчудоневидена од прекршувањето на елементарните човекови права и религиозни слободи во Република Македонија, како и од нечовечното и нецивилизирано однесување кон Архиепископот Охридски г.г. Јован, останантите епископи, свештенството и верниот народ на Охридската Архиепископија.

 

Ние сме длабоко загрижени за животот на самиот Архиепископ, како и за животите на сите оние што соработуваат со него и кои ја споделуваат неговата Црковна свест.

 

Ги молиме сите Христијани и сите луѓе со добра волја, како и сите Институции за заштита на човековите права и религиозни слободи во светот, а особено на Балканот, да направат сè што е во нивни раце за да го спречат извршувањето на оваа срамна пресуда.

 

Пред сè, братски ги молиме сите Епископи и сиот верен народ во Македонија да не ги продолжуваат депласираните полемики и особено да не отпочнуваат братоубиствена војна, ами попрво да најдат духовна сила за да го остварат црковното единство во верата на Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква.


Од канцеларијата на
Западноевропската Епархијата на Српската Православна Црква

Писмо на мониторинг студент од Правниот факултет во Скопје (со специфичен потпис), во врска со пресудата над Архиепископот г.г. Јован на 18 месеци затвор

Писмо на мониторинг студент од Правниот факултет во Скопје (со специфичен потпис), во врска со пресудата над Архиепископот г.г. Јован на 18 месеци затвор

Како човек којшто не припаѓа на ниту една верска организација се прашувам: кој во едно општество правото го користи како средство за реализација на правда? Мислата ме упатува на третата власт – судството. Одговорноста на судовите е огромна, затоа што токму тие најчесто решаваат - до кога слободата на едниот ќе постои паралелно со слободата на другиот. Од таму, разбирлив е критериумот на Европската Унија за реформи во правосудниот систем за една земја со аспирации за членство во ЕУ.

 

Р. Македонија е нели таква земја, иако очигледно повеќе декларативно одошто практично. Впрочем, судската практика го посведочила тоа во повеќе наврати и ни ставила до знаење дека поимите од типот: реформи, усогласување и задоволување на европските стандаради, човекови права и т.н. воопшто не допреле до нив. Во случајов, не мислам на тоа што судовите се преоптоварени и бавни, и што имаат негативно влијание врз довербата на граѓаните за остварување на правата по судски пат и во судската принуда, туку мислам конкретно, на судски одлуки кои го промашиле и елементарниот минимум на правда. Во една таква инквизициска постапка во современи услови, владиката Јован Вранишкоски е осуден на 18 месеци затвор заради „ширење на верска, расна и национална омраза и нетрпеливост.“

 

Од кога различноста и спротивно изразеното мислење во однос на мнозинството, со истовремено апсолутно ненанесување лична штета е казниво со затвор? Целокупниот судски процес во случајот Вранишкоски, надвор од секоја логика е несомнено далеку и од правната стварност. За владиката Јован Вранишкоски не постоеше никаков материјален доказ за ширење на омраза, со таа разлика што неговите обвинители единствено покажаа дека имаат сериозен проблем со демократските принципи на почитување на слободата на личноста, и на слободно изразеното мислење или, пак, верско чувство.

 

Знаете, правната наука ги бележи имињата на судиите коишто оставиле зол белег со нивните пресуди. Имено, во средниот век запомнето е името на судијата што осудил огромен број жени на спалување на клада под обвинение дека се вештерки. Не многу одамна и во македонската судска практика е запаметено името на судијата кој изрекол најголем број на смртни прсуди. Верувајте новите генерации се згрозуваат од овие примери како што ќе се згрозуваат и од г-динот судија Мишко Стојковски кој ја изрече осудата над владиката Јован Вранишкоски. Реално кажано меѓународната заедница е шокирана од негативната осуда за случајот Вранишкоски. И, сега се прашувам кој повисок критериум им е потребен на господата македонски судии за да сфатат дека нивната пресуда е погрешна, неправедна, правно непоимлива, и нема да биде премногу ако се каже соодветна на одлука со историско значење како претходните примери со нејнегативна можна смисла. Доколку не ги сфаќаат современите правни придобивки на демократските држави, барем да не се сообразуваат со изминатите времиња кога обвинетиот беше виновен со самиот факт што е обвинет.

 

Значи, судскиот процес против владиката Јован Вранишкоски упатува на потреба од итна рехабилитација на примената на правото кај македонските судии, заживување и реално поимање на елементарните човекови слободи и права.

 

И конечно, итно спречување и ставање крај на ваквите обвиненија и пресуди како битен предуслов кој како суштинска промена ќе остави простор за гонење на вистинските злосторници.

 

Заради мојата пракса на мониторинг студент на Правниот факултет во Скопје и заради фактот што живееме во ваква Р. Македонија, иако не ми недостасува храброст, простете што не ви го испраќам моето име и презиме. Така ќе биде барем додека не го завршам факултетот. Во случајов не станува збор за страшливост, туку за проценка.

Македонијо, правец во - затвор

Македонијо, правец во - затвор

Навистина – вџашувачки. Доколку се поведеме според одлуката на македонското судство првата половина од граѓаните на Р. Македонија треба: да одат во затвор. Втората половина ја оставаме како простор за оние коишто би се изјасниле за – атеисти. Се разбира, во цивилизираниот свет секој којшто ѝ го плаќа данокот на државата го има и неотуѓивото право да ја декларира својата верска припадност или неприпадност.

 

По тужба на МПЦ, државата Р. Македонија во 21-от век го осуди Архиепископот г.г. Јован на осумнаесетмесечна робија. Зема данок во крв. Обвиненијата по коишто е осуден се следниве: служел Литургија (т. е. се молел) во приватен стан; сите граѓани на Р. Македонија коишто веруваат (не навлегуваме во интимното право на секој човек во што ќе верува), се молат на своите приватни имоти. Оттука, и сите граѓани на Р. Македонија коишто припаѓаат на одредена верска заедница, вклучително и МПЦ, а, ете, се осмелиле дома да се молат, според обвинението на МПЦ, и според македонското судство во рок од осум дена – да се јават во затвор. Доколку, пак, се осмелат да формираат Синод на „таканаречена“ верска група и да срочат теолошки текст со ставови различни од „државотворните“, правец – во затвор.

 

Достоевски во Карамазови бележи дека социјализмот не е само работничко прашање, туку главно атеистичко прашање, прашање на современото отелотворување на атеизмот. Македонскиот пословичен атеизам отелотворен во стерилноста на лево ориентираните и схизофреноста на десно ориентираните парламентарци во 21-век ја осуди Православната Вера на робија. И, тоа не е толку жално, колку што е трагичен фактот што македонските политичари познавајќи ги синодалците на МПЦ, и истовремено знаејќи дека Архиепископот г.г. Јован е во право сеуште се водат според иманентниот им опортунизам според којшто и родената мајка би си ја предале, само за да дојдат на власт.

 

Ги почитуваме различните верски ставови, како што очекуваме да бидат почитувани и нашите. А, без разлика на нашите религиозни убедувања чувствуваме потреба да го напишеме следново: Македонијо се додека судиш невини луѓе само заради нивната верска припадност, местото ќе ти биде таму каде што си и сега во однос на Европа. Во затвор.

 

група млади луѓе од Струмица

Писмо од група верници на Православнатa Охридска Архиепископија испратено до медиумите во Р. Македонија, кои никогаш не го објавија

Писмо од група верници на Православнатa Охридска Архиепископија испратено до медиумите во Р. Македонија, кои никогаш не го објавија

Иако македонската јавност е бомбардирана со голем број невистини искажани на адреса на Православната Охридска Архиепископија и на нејзиниот Архиепископ г. г. Јован, а сето тоа потпомогнато од новинарите во Р. Македонија, ние, нашата маленкост, верниците на ПОА, поточно од Велеската и Повардарска Митрополија се обраќаме до целиот македонски народ. Како што е веќе познато, апелациониот суд во Битола ја потврди осумнаесетмесечната казна затвор за Архиепископот на Православната Охридска Архиепископија, Неговото Блаженство г. г. Јован, којашто му беше изречена од основниот суд во Битола и со тоа удрија врз сите вредности, коишто ги има едно општество и еден народ, којшто себеси се нарекува православен. Иако политичарите и владиците на МПЦ, кои го монтираа случајов, се вадат дека не сакаат да коментираат судски одлуки, ние како граѓани на оваа држава чиишто права треба да ги штитат гореспоменатите, ќе си го дозволиме тој ризик оти веќе немаме што да изгубиме.

 

Најпрво сакаме да демантираме дека Православната Охридска Архиепископија нема поддршка од народот. Со самото тоа што го дигаме гласот против сите овие институции и донесената пресуда, ние докажуваме дека ја поддржуваме Православната Охридска Архиепископија и Неговото Блаженство г. г. Јован и сакаме да ви укажеме дека и ние сме луѓе Божји како и вие и имаме свои граѓански и верски права. Постојано трубите дека верниците на Православната Охридска Архиепископија биле малубројни. Зошто не нè оставите во мир да се преброиме? Во војна се бројат само жртвите. И вистина е дека тие се сега малубројни. Малку се оние кои се дале како жртва за сите нас. Но кога ќе престанете да ги гоните ќе видите дека нивните следбеници се многу повеќе отколку што можете да претпоставите.

 

Судската одлука во 21 век еден епископ на Православната Црква да оди во затвор заради неговата вера ја чувстуваме како срам на сите граѓани на Р. Македонија пред меѓународните институции, кои ни ја проценуваат зрелоста. Обвинението, со кое е обвинет Архиепископот, е многу ефтина комедија, а пресудата, пак, трагедија за судскиот систем во државава. Иако не постојат основни докази за осудување, исто како во комунизмот, доволна е партиската одлука за некој да биде ставен зад решетки. На кого утре судот ќе му се покажува независен?

 

Си велиме, може ли народот наш да биде толку заостанат, да не гледа што му се случува во државава и никој не е осуден, а судат и осудуваат еден Архиепископ? Па не е ли тоа плакнење на совеста, но со нечиста вода? Човекот кој се жртвува за доброто на сите нас, не само што не примаме да ни ја објави вистината, како што во некои места не сакаа да ги примат Апостолите, туку најдовме за сходно да го распнеме. Каква иднина да очекуваме?

 

Господи помогни ни.

 

Следуваат потписи на 86 верници од Велеската и Повардарска Епархија

СЛОБОДАТА НА ЖИВОТОТ И ПЕЧАТОТ УБИЕНА „ПО БАРАЊЕ НА МПЦ“

СЛОБОДАТА НА ЖИВОТОТ И ПЕЧАТОТ УБИЕНА „ПО БАРАЊЕ НА МПЦ“

(повод: затворската казна од една ипол година изречена од страна на државата врз Архиепископот г.г. Јован и насилничкото дејство од страна на МПЦ за неемитување на емисијата „Во центар“)

Во деновите што му претходеа на вторникот 21-ви Јуни 2005 г. на телевизијата „Канал 5“ во повеќе наврати беше емитувана најава за редовната ТВ емисија „Во центар“ уредувана од страна на новинарот Васко Ефтов (инаку, работена во негова независна продукција), во којашто, меѓу останатите содржини, беше поместен и разговор со Архиепископот на Православната Охридска Архиепископија г.г. Јован. Меѓутоа, на големо изненадување на гледачите, коишто секој вторник ја следат овааа аналитичка ТВ емисија, во редовниот термин (20:45) за емитување наместо новонајавената емисија се случи реприза, а на кајронот на Канал 5 ненадејно се појави штурото соопштение дека „најавената емисија ’Во центар‘ е откажана по барање на МПЦ“!!!

 

Овој најнов акт на нарушување на правото на слободен говор и изразување се вклопува во досегашниот образец на укинување и релативизирање на основните човекови права и слободи тогаш кога тие се во колизија со противуставната (во Уставот Р. Македонија барем формално се декларира како секуларна држава) пракса, којашто моментално се спроведува во нашата земја, а којашто се состои во поистоветувањето на Државата со една специфична религиозна институција (Македонската православна црква). Во рамките на таквиот систем на своевидна цезаропапистичка теократија веќе од поодамна се врши систематско поништување на владеењето на правото и погазување на темелните граѓански слободи врз религиозна основа што може да го видиме од следниов избор на настани:

 

- На 11-ти Јануари 2004 г. монахињите од женскиот манастир „Успение на Пресвета Богородица“ близу Ресен нелегално (без судски налог, рок за иселување и формално примопредавање), се протерани од своето место на живеење од страна на вооружени полициски сили. Во таа прилика овластениот полициски службеник од Ресен како единствено оправдание за оваа акција го приложил на факс добиеното во полициската станица - писмено барање за насилно протерување на монахињите потпишано од г. Стефан, поглаварот на државно спонзорираната Македонска православна црква, врз основа на којшто документ полицијата и дејствувала во конкретниот случај.

 

- Во Септември 2004 г. на граничниот премин Табановце македонските погранични власти му забраниле влез и транзит низ Р. Македонија на православниот епископ Артемиј (иако тој е носител на дипломатски пасош), и својата постапка ја образложиле покажувајќи му писмено барање од највисокото управно тело на државно спонзорираната Македонска православна црква, со коешто се бара од пограничните органи на Македонија да не им дозволуваат влез во земјата на православни клирици од странство (во врска со оваа континуирана пракса види – Годишен Извештај за 2004 г. на Хелсиншкиот Комитет за Заштита на Човековите Права и Слободи во Македонија).

 

- На 15 X 2004 г. непосредно пред полноќ вооружени специјални полициски сили спроведоа нелегално (без судска одлука и последователно право на жалба), насилно уривање на црква во близина на селото Нижополе, Битола, изградена на приватен имот, инаку под јуриздикција на Православната Охридска Архиепископија. Својата постапка полицијата јавно ја образложи со повикување на седумте (!) барања за уривање на спомнатата црква, потпишани од страна на г. Петар, локалниот епископ на државно спонзорираната МПЦ.

 

- Почнувајќи од Декември 2004 г. па сè досега повеќе граѓани, пред сè, од градовите Прилеп и Ресен, но и од некои други места, се малтретирани во своите домови од лица вработени како свештеници во гореспомнатата Македонска православна црква единствено поради нивната религиозна припадност (зашто припаѓаат кон Православната Охридска Архиепископија, која има доктринарни разлики со државно спонзорираната МПЦ). Според самите изјави на овие свештеници – спроведувачи на религиозен терор, тие се должни да вршат притисок кај оние луѓе, чиишто имиња фигурираат во Списокот со потписи на одреден квантум членови на Православната Охридска Архиепископија, официјално доставен до Државната Комисија за Односи со Верски Заедници како дел од тогашната законска процедура за регистрација на верска заедница, а кој Список, по самото нивно признание, бил испратен до локалниот огранок на МПЦ од страна на претседателот на наведенената Државна Комисија г. Цане Мојаноски. Лицата, коишто ги депонирале своите потписи на тој Список, подоцна биле изложени и на полициски упади и малтретирања (најилустартивни примери за тоа се случаите на г-ца Моника Додова од Велес, г. Горан Богатиноски и г. Ристе Ристески од Прилеп).

 

- Конечно, по барање на Македонската православна црква, на 01. 07. 2004 г., Основниот суд во Битола под претседателство на судијата Мишко Стојковски го осуди архиепископот Јован на осумнаесетмесечна робија, прогласувајќи го виновен по обвинението за „предизвикување национална, расна и верска омраза.“ Во Пресудата стои напишано (стр. 1, 2 и 3) дека обвинетиот се прогласува виновен за спомнатото кривично дело по следните три точки: 1) „дека прифатил да биде поставен за егзарх (возглавител) на Православната Охридска Архиепископија, со што предизвикал национална, расна и верска омраза“; 2) „дека учествувал во ракополагањето на епископите Јоаким и Марко (останатите двајца членови на Синодот на Православната Охридска Архиепископија) со што повторно поттикнал национална, расна и верска омраза“; 3) „дека на 11. 01. 2004 г. во станот на ул. ’Кочанска‘ бр. 2/2/23, сопственост на неговите родители, одржал верски обред - сослужување и заедничко причестување со Максим Ристески, игумен на машкиот манастир ’Св. Димитриј’ во Скопје, со Кирана Парлиќ, игуманија од манастирот ’Успение на Пресвета Богородица’ во Ресен, со Давид Нинов, игумен, со Горан Кимев, таканаречен епископ Марко во непостоечката Охридска Архиепископија и монахињите Рената Мижимаковска, Црцорска Анисија, Георгиева Верица, Нина Трајковска, Таиса Крцева и Цветковска Благица, со што предизвикал голема верска омраза и нетрпеливост кај граѓаните – верници на МПЦ во Битола и пошироко во Република Македонија.“ Во текстот на образложението на пресудата, меѓу другото, наведена е и констатацијата на судот, со кој Македонската православна црква овој судски орган ја дефинира како „единствена верска организација на македонскиот народ“ (Пресуда, 1 VII 2004, стр. 20), со што испаѓа дека и формално правно македонското правосудство го укинува правото на слобода на мислата и уверувањето, како и дека се повлекува од превземените обврски за исполнување на Конвенцијата за Заштита на Човековите Права и Слободи, во чијшто деветти член е постулирано: „Секој има право на слобода на уверување, совест и религија, вклучувајќи го и правото на промена на религијата или уверувањето, и слобода сам или во група, во јавност или приватно, да ја изрази својата религија или убедување преку почитување, богослужба и обред.“

 

Преку сиве овие изложени примери неизоставно се доаѓа до заклучокот дека погазувањето на основните човекови и граѓански права и слободи (како правото на вероисповед и слободата на изразување гарантирани со горецитираниот Член 9 од Универзалната Конвенција за Заштита на Човековите Права и Слободи, слободата на движење регулирана со меѓународни конвенции и договори, неприкосновеноста на домот и приватната сопственост гарантирани со Уставот на Р. Македонија), всушност, произлегува од недозволивото превземање на државните ингеренции во законодавната, судската и извршната сфера од страна на една специфична религиозна институција (Македонската православна црква, која нема општење и доктринарна согласност со Вселенската патријаршија, како и со било која друга локална Православна Црква во светот). Имено, од приложеното можеме да видиме како оваа религиозна корпорација своето внатрешно законодавство од верска природа ѝ го наметнува на декларативно секуларната држава да го спроведува дури и по пат на насилство, па и по цена на занемарување на легалното парламентарно законодавство. Понатаму, сретнавме и примери кога указите потпишани од страна на врвот на МПЦ играат улога на судска одлука и налог, врз основа на коишто постапуваат полициските и пограничните органи на државата. Од друга страна, пак, во примерот на тормозењето на граѓаните потписници на Списокот со барање за регистрација на нивната религиозна заедница, имаме случај, во кој лица вработени во државно спонзорираната МПЦ, во својство на извршни полициски органи, ползувајќи се со доверлив државен документ противзаконски отстапен на нив од страна на државна институција (Комисијата за Односи со Верски Заедници), извршуваат присила и малтретирање врз религиозна основа на граѓани даночни обврзници на Република Македонија.

 

Меѓутоа, непосредниот повод за ова обраќање, имено, откажувањето на емисијата „Во центар“ на телевизиската станица со национална концесија „Канал 5“, по барање на МПЦ, застрашувачки ја соочува јавноста со фактот на присвојување од страна на спомнатата религиозно-државна корпорација, покрај наведениве три (законодавна, судска и извршна) државни ингеренции, на уште една нова ингеренција, непозната во Слободниот свет, - цензорска власт. Така, на 21-ви Јуни 2005 г., во 20 час. и 45 мин. целокупната таа јавност стана сведок на цензурата, којашто противзаконски се врши против секој оној, којшто ќе се осмели јавно да искаже или ќе дозволи да се изнесе мислење, коешто не се согласува со директивите на државно спонзорираната Македонска православна црква, а особено ова важи за мислењата, кои оваа институција ги согледува како блиски до онаа верска заедница, којашто таа ја смета за своја непосредна религиозна конкуренција, конкретно, Православната Охридска Архиепископија (којашто, пак, се наоѓа во заедница и доктринарна согласност со Вселенската Патријаршија во Константинопол, како и со останатите локални Православни Цркви во светот).

 

Ваквото флагрантно и отворено понижување на слободата на печатот и говорот, веројатно носи со себе и една друга пресметана функција, имено да демонстрира сила и да послужи како закана и застрашување до секој сегмент од општеството, како и до секоја конкретна личност, којашто ќе се обиде да го стави под знак прашање принципот на недиференцирано поистоветување на државата со една специфична религиозна заедница.

 

Пораката е јасна, во иднина секој треба да внимава што ќе мисли или што јавно ќе зборува, зашто не се знае што сè од државата може да му се случи понатаму во животот, секако, „по барање на МПЦ“.

 

Граѓани припадници
на Православната Охридска Архиепископија

Пресуда

Пресуда

На би сакал да коментирам за црковните проблеми во Р.Македонија, од проста причина што во овој момент нешто друго ми го окупира моето внимание. Тоа нешто друго е одлуката на апелациониот суд во Битола, со која се потврдува 18 месечната казна затвор што првостепениот суд му ја изрече на г. Јован.

 

Во моментов не е воопшто важно, дали јас ја подржувам МПЦ или ПОА или можеби ниту двете, туку важно е тоа што во Р.Македонија сеуште владее диктатура, законите се применуваат селективно, односно, демократските процеси сеуште не се започнати.

 

Навистина не ми е јасно, како еден судија, факултетски образовен човек, изрекол ваква пресуда, којашто секој нормален човек би ја помножил со нула. За да не се сложи човек со тоа што стои во истата пресуда, не му е потребен Правен факултет, туку само малку логика, здрав разум и реален поглед. Просто, се што е напишано како образложение, е далеку од основните човечки размислувања, односно, е во спротивност со законот на логиката и воопшто со основните човечки правила на живеење.

 

Само болни умови можат да забранат дома да Му се молиме на Господа. Впрочем, има молитви пред јадење, пред започнување со работа и т.н., кои најчесто се прават дома, бидејќи луѓето јадат дома, а не во Црква.

 

Совршено ми е јасно дека работите се измешани и црковниот проблем во Р.Македонија е перфектно искомплициран, но ваков судски процес не смее никој да доживее во држава, за која се вели дека владее демократијата и тежнее, односно, главна цел ѝ е членството во ЕУ.

 

Посебно загрижувачки е односот на медиумите. Ниту во еден пишан или електронски медиум не се појави барем мал коментар за одлуката на судот. Да, ќе речат дека судски одлуки не се коментираат...бла, бла... Почитувани новинари, се коментира сè што е во спротивност со основните човечки права, приватноста.

 

И не само тоа, туку треба и да се бориме против тоа. Одлуки не се коментирале во Турско, кога судел Кадијата, а во 21 век постојат други правила на живеење.

 

Како и да е, Македонија напиша уште една страница, која е штетна за развојот на демократијата. Ако не можеме да направиме ништо, барем да се надеваме и да се молиме, таа да биде последна.

 

Деан Ангелов

Претседателката на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија, г-ѓата Мирјана Најчевска и холандскиот експерт г-динот Карел Блеи од Меѓуцрковниот мировен совет со ставови околу потврдената затворска казна на Архиепископот охридски г.г. Јован и нерегистрирањето на Православната Охридска Архиепископија

Претседателката на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија, г-ѓата Мирјана Најчевска и холандскиот експерт г-динот Карел Блеи од Меѓуцрковниот мировен совет со ставови околу потврдената затворска казна на Архиепископот охридски г.г. Јован и нерегистрирањето на Православната Охридска Архиепископија

На 25-ти Јуни 2005 г., во Штип беше одржана тркалезна маса на тема „Иднината и слободата на уверување и вероисповед во Македонија“. Организатор беше Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија во соработка со Меѓуцрковниот мировен совет од Холандија.

 

Во таа прилика холандскиот експерт г-динот Карел Блеи предочи дека односите помеѓу црквите се внатрешно православно прашање, та заради фактот на недопустливата инволвираност на државата во црковните спорови, Р. Македонија треба дополнително да повнимава на своето однесување. Во контекст на овој негов став г-динот Карел Блеи со внимателни зборови го искажа и негативното мислење за македонскиот Закон за верски заедници според којшто не е дозволено да бидат регистрирани повеќе верски заедници од иста вероисповед. Патем речено, покрај тоа што државата не е доследна во неговото спроведување (веќе има извршено регистрации на идентични верски групи), македонскиот Закон за верски заедници е тотално некомпатибилен и на евро-атлантските стандарди.

 

На тркалезната маса, свој став во врска со пресудата на битолскиот апелационен суд за потврдување на казната од една ипол година затвор за Архиепископот Охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, искажа и претседателката на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија г-ѓата Мирјана Најчевска.

 

Според претседателката на оваа еминентна институција, за издадениот календар, Архиепископот г.г. Јован во најлош случај можело да биде обвинет за клевета или навреда, но никако за ширење верска и национална омраза. Претседателката на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија, г-ѓата Мирјана Најчевска го истакна и следново: - „се противиме на ваквиот начин на третирање на г. Вранишковски и неговата група поради тоа што решиле да имаат поинакво уверување. Се противиме и на протекционистичкиот став на државата во однос на една конкретна религија, бидејќи таа претставува традиција, културно наследство и поврзаност на таа религија со еден етницитет“.

 

Се разбира, македонските медиуми во јавноста прорежимски и селективно ги пласираа ставовите искажани од тркалезната маса „Иднината и слободата на уверување и вероисповед во Македонија“.

Scroll to Top