Слава на соборната црква во Крушево

  Соборната црква во Крушево посветена на Св. Николај Мирликијскиот чудотворец го прослави својот патрон. На славата на црквата беа поканети да сослужуваат на Неговото Високопреосвештенство, Митрополитот крушевски и демирхисарски г. Јован, Епископот дремвитски г. Давид и Епископот антаниски г. Партениј, кој од здравствени причини беше спречен да дојде. Неговата подготвена пригодна беседа ја прочита архимандритот Кирил од Бигорскиот манастир. На малиот вход, Митрополитот крушевски и демирхисарски го произведе во чин протоеререј старешината на соборниот храм Св. Никола во Крушево, ерејот Тони Кузмановски. Во текот на Литургија беа осветени новите антиминси за Епархијата крушевска и демирхисарска. На крајот пак, Епископот дремвитски г. Давид го подигна славскиот колач како на Митрополитот Јован кој денес ја слави својата слава, така и колачот на храмот. Службата ја разубавија псалтите кои за славата на соборната црква дојдоа од Кичево.

Scroll to Top